header banner
Default

Wilders geven toe dat moskeeën en koran niet moeten worden verboden en dat andere zaken prioriteit moeten hebben


Table of Contents

De anti-islamagenda van de PVV hoeft van Geert Wilders geen hoofdrol te spelen, mocht zijn partij in een nieuw kabinet meeregeren. „De islam zal nooit uit ons dna gaan, maar de prioriteit ligt nu duidelijk bij andere zaken als het gaat om de komende regeerperiode”, zei Wilders dinsdagavond bij Nieuwsuur.

Tijdens een eventuele formatie wil de PVV-leider zich „stevig maar redelijk opstellen”. Een koran- of moskeeverbod heeft daarbij geen prioriteit, vertelde hij. „Ik weet bij onderhandelingen wat voor de PVV-kiezer belangrijk is. Dat er meer geld in de portemonnee komt, dat er weer fatsoenlijke zorg is, en dat we die asieltsunami en andere vormen van migratie moeten keren.”

Al maanden draagt Geert Wilders een vaste boodschap uit tijdens de PVV-campagne. „De PVV wil meeregeren!” twitterde hij op de dag dat Mark Rutte zijn vertrek uit de politiek aankondigde, vlak na de val van kabinet-Rutte IV. Daarbij benadrukt Wilders nadrukkelijk dat hij bereid is tot concessies.

Voor het blok

VIDEO: Wat zijn de prioriteiten van Wilders?
Nieuwsuur

Met zijn uitspraken zet de PVV-leider VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz en NSC van Pieter Omtzigt voor het blok. Met hen zou Wilders graag regeren, samen met BBB en JA21. Maar Yesilgöz en Omtzigt houden afstand van de PVV, waarbij ze met name wijzen op de elementen van zijn programma die tegen de rechtsstaat ingaan, zoals een koranverbod. Omtzigt sluit de PVV zelfs uit als partner.

Nu Wilders zegt dat de meest omstreden ingrediënten uit zijn programma wat hem betreft van tafel kunnen, is het de vraag wat VVD en NSC doen. Samenwerken in een minderheidskabinet, zoals beide partijen eerder opperden, ziet Wilders in elk geval niet zitten.

Wilders valt op in deze campagne door zijn veelvuldige mediaoptredens. In 2021 zegde hij nog als een van de weinige lijsttrekkers (naast Farid Azarkan van Denk) af voor een interviewverzoek van Nieuwsuur. Ook in 2017 wilde de PVV-leider niet bij Nieuwsuur langskomen.

Dit jaar schuift Wilders daarentegen aan waar hij maar mag verschijnen. Na zijn interview bij Nieuwsuur op dinsdag schuift hij woensdag aan bij Vandaag Inside. En waar hij niet op de gastenlijst staat, zoals bij het College Tour-verkiezingsdebat en het eerste RTL-debat (met drie lijsttrekkers) beklaagt hij zich op X, voorheen Twitter.

Wilders verdedigde zich in de Nieuwsuur-studio ook tegen het verwijt dat hij de lijn van het Kremlin aanhangt, onder meer als het gaat om de Russische oorlog tegen Oekraïne. Dat beeld klopte niet, vond hij: „Hoe eerder de Russen in de pan worden gehakt, hoe beter.”

Lees ook Timmermans noemt het ‘heel jammer’ dat klimaatactivist Thunberg oorlog Israël en Hamas betrok bij klimaatmars

Sources


Article information

Author: Nicole York

Last Updated: 1703377804

Views: 1158

Rating: 4.2 / 5 (60 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicole York

Birthday: 1981-05-08

Address: 60566 Long Mountains Suite 184, Smithfort, OR 48977

Phone: +3770515541613710

Job: Data Scientist

Hobby: Survival Skills, Juggling, Web Development, Bird Watching, Motorcycling, Billiards, Horseback Riding

Introduction: My name is Nicole York, I am a accomplished, strong-willed, treasured, Open, resolute, unwavering, accessible person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.