header banner
Default

Arancini nedir? Nasıl yapılır? Hangi ülkenin yaptığı?


Lezzetli yemek arancini nedir diye soruyorsanız. Arancini İtalyanlar için popüler bir atıştırmalıktır. İtalya’nın her yerinde farklı şekillerde yapılır bu yüzden bir yerde yediğiniz arancini ile başka yerde yediğiniz arancini arasında ciddi farklılıklar olabilir. O yüzden ilk denemenizde vazgeçmeyin beğendiniz tarifi bulana kadar tatmaya devam edebilirsiniz.

Arancini İsmini Nereden Alır?

VIDEO: Enfes İtalyan Sokak Lezzeti Arancini! Kıymalı Dolgulu Pirinç Köfte | İtalyan Masterchef Tarifleri
Italyan Mutfağı Akademisi

Arancini ismi küçük turuncu olarak çevrilir. İsmini piştikten sonra şekil ve renk olarak portakala benzemesinden dolayı almıştır. Arancini bu isminin yanı sıra kızartılmış risotto topları olarak da adlandırılır.

Arancini İlk Olarak Nerede Ortaya çıkmıştır?

VIDEO: Arancini I Kızarmış Pirinç Topları I Arda'nın Mutfağı
Arda'nın Mutfağı

Arancinin ilk olarak nerede ortaya çıktığı yer hakkında çok fazla söylenti vardır ancak Sicilya Arap egemenliği içerisindeyken onuncu yüzyılda ortaya çıktığı bilinir. Arapların sıklıkla pirinç tüketmesi yemeğin ortaya çıkmasında büyük bir etkendir. Sicilya ciddi bir kıtlık içerisindeyken adaya bir tahıl gemisinin gelişiyle kıtlığın belirli ölçüde hafiflediği söylenir. Bu yüzden Sicilya’da 13 Aralık günü bayram olarak kutlanır ve o gün arancini yenir. Ekmek kırıntıları ve çeşitli malzemelerle yapılması kıtlık zamanı olduğunu gösterir. Farklı bir görüş ise ünlü bir İtalyan şefin kitabında geçer. İnsanlar tarlaya ve tekneye taşınması kolay olduğu için pirinçlerin içini doldurduğunu söylemiştir. Hatta arancini için yapılan Sicilya usulü öğle yemeği sandviçi benzetmesi de bu görüşü destekler.

Arancini Nasıl Yapılır?

VIDEO: How to Make SICILIAN ARANCINI Like an Italian
Vincenzo's Plate

Siz de arancini nasıl yapılır diye merak ediyorsanız öncelikle aranciyi gerekli olan malzemeleri tedarik etmelisiniz.

Arancini yemeğinin malzemeleri:

VIDEO: KIZARMIŞ PİRİNÇ TOPLARI🤚ARANCİNİ TARİFİ 🔥
Martı Mutfak
  • İki adet yumurta
  • İki su bardağı haşlanmış pirinç, pirinci bir gece önce yapabilirsiniz çünkü pirinç ne kadar soğuk olursa yemeğiniz o kadar iyi olacaktır
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • İki su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  • Bir su bardağı galeta unu
  • Bir litre tavuk suyu
  • Bir adet mozzarella peyniri
  • Yarım kuru soğan

Arancini yemeğinin yapılışı şu şekildedir:

VIDEO: Arancini
Samet Gökmen
  • Kuru soğanı ince ince doğrayın.
  • Tavaya yağ dökerek kuru soğanları kavurmaya başlayın. Daha rahat kullanmanız için yapışmaz tava tercih edebilirsiniz.
  • Daha sonra pirinci ve tavuk suyunu ekleyin.
  • Pirinçler suyunu çekene kadar bekleyin.
  • Yoğururken rahat edebilmeniz amacıyla pirinci suyunu çektikten sonra soğumaya bırakın.
  • Daha sonra için parmesan peynirini ve yumurtayı ilave edin.
  • Karışımı iyice yoğurun.
  • Yoğurduğunuz karışımı ceviz büyüklüğünde toplar haline getirin.
  • Daha sonra yuvarladığınız karışımı önce galeta ununa sonra yumurtaya bulayın. Galeta unu yerine kalan ekmekleri kırıntı haline getirip kullanabilirsiniz.
  • Son olarak mozzarella peynirine bulayın ve kızgın yağda kızartın.
  • Pirinç toplarını sarı rengi alana kadar kızartın.
  • Pişen toplara ağız tadınıza göre baharat ekleyebilirsiniz.Baharat olarak maydanoz, fesleğen ve kekiği tercih edebilirsiniz.
  • Servis ederken üzerine veya yanına domates sosu ekleyebilirsiniz.

Aranciyi Farklı Şekillerde Nasıl Yapabilirsiniz?

VIDEO: Kıymalı Arancini Tarifi
Kevserin Mutfağı Yemek Tarifleri

Arancini tarifi kolayca dönüştürülebilen bir tariftir. Peynir yerine bezelye, tavuk, mantar, et gibi damak zevkinize uygun çeşitli tatları harcın içine koyabilirsiniz. Bu yüzden her ağız tadına uygun çeşidi bulabilir ya da yapabilirsiniz. Hatta kalan yemeğinizi değerlendirerek aranciye dönüştürebilirsiniz. Mesela bir önceki günden risotto kaldı onları kızartarak aranciniye dönüştürebilirsiniz ya da buzluğa atıp sonra da kızartabilirsiniz. Böylece hem ev ekonomisine katkı sağlayıp hem de israf etmeden kalan yemeğinizi değerlendirmiş olursunuz. Aranciniyi servis ederken de eğer hoşunuza gidiyorsa yemeğinize mayhoş bir tat katması için üzerine zeytin ve turşuda ekleyebilirsiniz. Böyle ufak dokunuşlarla çeşit çeşit arancini elde edebilirsiniz.

Arancini İtalya’nın Dışına Nasıl Çıkmıştır?

VIDEO: Sicilian Arancini using the ARANCINOTTO | Kitchen on the Cliff with Giovanna Bellia LaMarca
Kitchen on the Cliff with Giovanna

Her şeyde olduğu gibi bu yemekte de edebiyatın etkisi vardır. İtalyan edebiyatının ünlü yazarları kitaplarında arancini yemeğinden bahsettiği için kitaplar ve televizyon uyarlamaları sayesinde arancini ülke dışındaki insanlar tarafından da keşfedilmiştir. Aranci diğer ülkedeki pratik yemeklerle benzerlik gösterdiğinden benimsenmesi daha kolay ve pratik bir yemektir. Ayrıca kızartma ve aperatif bir yemek olması sebebiyle hazır yemeklerin son derece revaçta olduğu bu dönemde popülerlik kazanması kolay olmuştur.

Arancini Nasıl Yenilir?

VIDEO: My Family's Arancini (Rice Balls) Recipe | Chef Jean-Pierre
Chef Jean-Pierre

Arancini yapılması kolay bir atıştırmalıktır. Aperatif bir yemek olduğu için açlığınızı bastırmak için yemek öncesi tüketebilirsiniz ya da ana yemeğin yanında farklı bir lezzet olarakta güzel bir seçenek olabilir. Arancini yemek isterseniz ayaküstü bir sokak tezgahında, iyi bir restoranda aperatif olarak veya ana yemeğin yanında da yiyebilirsiniz. Dışı çıtır içi krema kıvamında olan bu leziz yemeği istediğiniz zaman tüketebilme imkanına sahipsiniz.

Arancini’ye Yabancıların İçli Köftesi Diyebilir miyiz?

VIDEO: SICILIAN ARANCINI DI RISO: ORİJİNAL TARİF - MÜKEMMEL VE LEZZETLİ SICILIAN ARANCINI
Franceska Chef

Arancini yapımı bire bir içli köfteye benzemese de genel yapım şekli dolayısıyla benzer. Kızartılması ve iç harcı olması gibi birçok özelliği içli köfteyle örtüşmektedir. İçli köftenin de restoranlarda meze olarak sunulması benzer özelliklerinden biridir. Ayrıca arancini de içli köfte de ülkelerinin yöresel lezzetlerinden biridir. Arancini içli köftenin yanı sıra Japonların bento kutularındaki pirinç toplarıyla da benzerlik gösterir. Genel anlamda tüm dünya mutfağında bulunan aperatif tatların büyük çoğunluyla benzerlik gösterir.

Sources


Article information

Author: Dean Clark

Last Updated: 1702069922

Views: 716

Rating: 3.8 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Clark

Birthday: 1999-10-24

Address: Unit 4482 Box 4784, DPO AE 04772

Phone: +4373239025999710

Job: Actor

Hobby: Singing, Crochet, Metalworking, Photography, Arduino, Bowling, Stargazing

Introduction: My name is Dean Clark, I am a priceless, multicolored, Open, tenacious, bold, skilled, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.