header banner
Default

Et ungdomsoprør på New Zealand: Flere følger Yahya Hassans fotspor


Eksperter spår, at flere unge nydanskere vil gøre oprør mod familiens normer.

Yahya Hassan har råbt flere ligesindede op, mener eksperter. Nogle vurderer, at et ungdomsoprør er ved at udspille sig. (© Scanpix)

Da Yahya Hassan i efteråret smed sin digtsamling som en bombe i det muslimske miljø, stod flere unge mennesker med anden etnisk baggrund i kø for at kritisere den unge digter.

Men bag kritikerne gemmer der sig flere som Yahya Hassan. Flere unge mennesker, der ligesom digteren nu tager afstand fra den vold, sociale kontrol og det sociale bedrageri, som var en del af hverdagen i deres barndomshjem.

- Det er en form for ungdomsoprør. Vi er nogle, der bare har ventet på, at det vil ske, og jeg er sikker på, at vi i fremtiden får flere som Yahya Hassan. Det er bare et spørgsmål om tid, for så bryder de ud - dem der vil, kan og tør. De er mønsterbrydere ligesom Yahya, siger lektor i mellemøststudier, Saliha Marie Feteh, til P1 Dokumentar.

Mange har holdt mund

VIDEO: Yahya Hassan - Landdigt (Lose Yourself)
Rasmus Mau

Saliha Marie Feteh er etnisk dansk, men konverterede til islam som teenager, da hun boede i det udsatte boligområde Vollsmose på Fyn.

Ifølge hende er Yahya Hassans opvækst med vold i hjemmet og socialt bedrageri ikke usædvanlig.

- Hvis ikke det er naboen, er det overboen eller underboen. Alle kender de historier, som Yahya Hassan giver så udmærket et billede af i sin digtsamling. Men mange af os har holdt mund. Og jeg siger 'os' bevidst, fordi jeg også selv er en af dem, fortæller hun.

Hun fortæller, at de unge som voksne vælger tvangsægteskaber, kontanthjælp og vold som opdragelsesmiddel fra, mens de vælger uddannelse, arbejdsmarked og en dansk omgangskreds til.

Flere unge søger hjælp

VIDEO: Yahya Hassan - dobbeltmoralsk
Ice Of 300

Hendes betragtninger bakkes op af Etnisk Konsulentteam i Københavns Kommune, der har specialiseret sig i, hvordan man hjælper børn og unge, der bliver udsat for social kontrol og vold i etniske hjem.

- Vores statistikker taler deres tydelige sprog. Flere og flere unge, som er udsat for de her problemstillinger, søger hjælp og ved, at der er mulighed for at få hjælp, siger konsulent Christina Elle.

I 2012 fik Etnisk Konsulentteam 800 henvendelser, mens det tal lå på 242 i 2009. Alene fra 2011 til 2012 var der en stigning på over 30 procent i antallet af henvendelser, viser konsulentteamets statistikker.

- Det er blevet noget, som man ved findes. De unge ved, at det ikke kun er dem, der sidder i det her problem - og skolelærerne og dem, der har med børnene at gøre ved, at man ikke bare skal acceptere, at en pige i klassen bliver gift bort som 15-årig, siger Christina Elle.

Næsten alle nydanskere oplever social kontrol

VIDEO: Yahya Hassan "Jeg trampet ham i fjæset"
AlfiTheBlackSlave

Ifølge en undersøgelse, som analysevirksomheden Als Research har lavet, føler mellem 80 og 90 procent af unge nydanskere sig udsat for social kontrol i forhold til parforhold, seksualitet og køn. Tallet for de etnisk danske unge ligger på otte procent.

Rapporten viser også, at det er et mindretal af de nydanske unge, der bliver udsat for vold, tvang eller overvågning. Lidt mere end hver fjerde nydanske ung oplever vold, tvang eller overvågning, mens det ifølge undersøgelsen er omkring hver sjette etniske danske ung, der oplever det.

Du kan høre hele Ahmads historie i P1 Dokumentar her.

Sources


Article information

Author: Andrea Jordan

Last Updated: 1698314881

Views: 1053

Rating: 4.3 / 5 (35 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Andrea Jordan

Birthday: 1972-09-02

Address: 694 Linda Glens Suite 485, Lake Connieburgh, SC 80580

Phone: +4739939705310841

Job: Physical Therapist

Hobby: Snowboarding, Hiking, Painting, Skateboarding, Survival Skills, Telescope Building, Pottery

Introduction: My name is Andrea Jordan, I am a receptive, skilled, Precious, steadfast, radiant, daring, tenacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.