header banner
Default

Persoonlijke financiën, studie en loopbaan - GoT: HBO via LOI wordt afgewezen bij sollicitaties


Table of Contents

    Ik ben inmiddels bijna klaar met een verkorte HBO cursus JavaScript op LOI ().

    Hiervoor heb ik al professional webdesigner afgerond (heeft geen HBO label, maar is wel dat niveau).

    Mijn portfolio website staat online ( https://www.vandermeijden.design ) maar word helaas nog geweigerd voor banen. Gebrek aan ervaring snap ik, maar nu komen de weigeringen ook binnen ivm geen HBO studie op de hoge school.

    Ik solliciteer eigenlijk alleen op Junior Front-End Developer functies en als het even kan op Starter functies, maar die zijn schaars. Hierin stel ik uiteraard geen salaris eisen. Soms solliciteer ik op medior/senior functies, maar dit is dan meer een open sollicitatie en dit zet ik er dan ook duidelijk bij.

    Moet ik gewoon geluk hebben of stelt mijn HBO cursus niets voor in de ogen van een werkgever? Mijn stack momenteel is HTML/CSS/JS/SASS en een beetje bootstrap, moet ik afwijken naar bv react?

    [Voor 38% gewijzigd door aevitas1 op 15-12-2021 11:56]


    Afgesplitst van het Feedback-topic. Als je een andere titel wil, moet je even een seintje geven.


    Dit is geen hbo-studie, maar een module op hbo-niveau. Iets heel anders.

    Een bachelor is 240 x 28 uur werken.

    DiedX supports the Roland™, Sound Blaster™ and Ad Lib™ sound cards


    Je probleem is denk ik dat dit een HBO cursus is en daarmee geen complete HBO-opleiding (waar deze cursus wel deel van uitmaakt). Wat @DiedX dus ook al zegt...

    Daarnaast over je 2e vraag; Van iemand met HBO niveau mag je verwachten dat deze zijn kennis van relevante frameworks op peil houdt. In dat licht is wat kennis opdoen van React (en evt andere frameworks) nooit verkeerd.

    [Voor 51% gewijzigd door stefanass op 15-12-2021 07:58]


    Het is geen HBO studie. Het is een cursus die je een certificaat geeft ( CIW JavaScript Specialist certificaat). Dat certificaat is heus wel wat waard, maar het is zeker geen HBO studie. Het kan je alleen een vrijstelling voor een module geven als je een HBO opleiding zou willen gaan volgen.

    Dus terecht dat werkgevers zeggen dat je geen HBO opleiding hebt afgerond.


    @aevitas1
    Volgens mij is het antwoord hierboven al gegeven. Staat ook op de site van het LOI:
    Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.
    Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik een beetje schrik dat je deze conclusie niet zelf had kunnen trekken :/

    Momenteel is er een enorm tekort aan technisch personeel waaronder ICT-ers. Dus genoeg kansen op ergens aan de bak te komen.
    Dus ik zou eens kritisch kijken hoe je jezelf presenteert. Want werkgevers gaan echt niet enkel je afwijzen omdat je geen HBO-papiertje hebt. Probeer eens niet direct op een HBO-functie te solliciteren maar kijk eens of je op gesprek kan komen om de mogelijkheden te bespreken. Of solliciteer op een lagere functie en probeer zo op gesprek ergens te komen. Je moet toch ergens beginnen.

    [Voor 7% gewijzigd door chrisborst op 15-12-2021 08:26]


    Je wordt wellicht niet afgewezen door het gebrek aan een HBO papiertje, maar door het gebrek aan inzicht dat je geen volledige HBO opleiding hebt. En dat illustreer je door de manier waarop je je vraag stelt.

    Een afgeronde opleiding is steeds belangrijker geworden in het IT landschap. Maar er zijn nog steeds meerdere wegen naar Rome. Traineeships. Opleidingen volgen aan hogeschool/universitet terwijl je al in dienst bent en ga zo maar door.

    Ik zou de CV en manier van solliciteren eens tegen het licht houden.


    Dit lees ik wel vaker, maar er is vooral een tekort aan ICT'ers met een gedegen studieachtergrond en die het liefst niet al te veel salaris vragen. ;)


    Klopt, maar dat is op veel meer plekken aan de gang. Elke werkgever wil het liefst senior kennis voor een junior salaris. Is niet nieuws. Maar dat komt ook omdat veel ICT-ers denken dat ze heel wat zijn en daarom als starter al verwachten dat ze 3K+ +leaseauto krijgen.

    Maar ook diploma's worden minder waard. Noem het diploma inflatie. Waar je vroeger een MBO-papiertje voor nodig had moet dat nu HBO zijn etc.
    En als meer mensen een bepaald papiertje hebben wordt dat automatisch minder waard.


    Via de assessments, die mensen steeds uitvoeriger testen op zowel IQ als EQ, kun je zonder opleiding ook aan een traineeship beginnen.

    Mijn mening:
    - Binnen komen bij een bedrijf is geen geluk hebben imo.
    - Je 'HBO' is geen HBO
    - Het niet hebben van X of Y is bij veel bedrijven een subtiele/makkelijke manier om te zeggen dat ze het niet in je zien zitten

    Je kunt:
    - Bij jezelf te raden gaan hoe je solliciteert en hoe je over komt als persoon. E.g. ben je iemand die indruk maak op de hippe HR persoon of kom je nooit door dat eerste gesprek. Kritisch naar jezelf kijken
    - Sollicitatie aanvlieg route een keer veranderen. E.g. een keer wat meer opscheppen over jezelf of eerlijker zijn over jezelf en tonen dat je over een goede portie zelfkennis bezit
    - De telefoon oppakken en bellen naar traineeships en je casus even snel voorleggen en vragen of het een probleem is. Dan heb je al een vraagteken minder en hoef je ook niet de energie erin te stoppen.
    - Je motivatie en CV bij mensen ter discussie zetten en kijken of je wat anders kunt doen
    - Feedback vragen aan de afwijzingen over hoe je CV en motivatie beter kan - je zult je verbazen hoe behulpzaam mensen zijn als je mensen vraagt om hun expertise te delen.

    Succes


    Het is hierboven al enkele malen benoemd, het is geen HBO

    Ik zit / zat in hetzelfde schuitje (oorspronkelijk MBO in een ander vakgebied, propedeuse informatica via OU gehaald) en ben binnengestroomd via een omscholings-traineeship

    Het traineeship stelde achteraf gezien niets voor in vergelijking met de propedeuse, maar het is een goede voet tussen de deur, als er iemand anders zegt "Bastynasterd kan programmeren", komt dat vele malen geloofwaardiger over dan "Ik kan programmeren".

    Als je geen traineeship wil volgen zoek dan eens naar vacatures met hbo-denkniveau (of als je ze kan vinden, mbo, maar die zijn schaars) en doe op die manier wat ervaring op.

    Goodluck!


    Met een HBO cursus bewijs je dat je een bepaald onderdeel op HBO niveau kan. Dit is vooral handig als je wil doorgroeien of wilt specialiseren.

    Bij een HBO studie leer je een HBO werk- en denkniveau te ontwikkelen. En dat is voor veel werkgevers belangrijk. Op een HBO plek zit niemand te wachten op iemand die niet zelfstandig iets kan uitvogelen en maar gaat duimendraaien totdat de baas tijd heeft om het uit te leggen, of zelfstandig een planning kan maken en constant vastlooopt. Iets wat bij een MBO'er minder verwacht word.

    Daarom zie je wel eens dat mensen worden aangenomen als een HBO studie hebben gedaan in b.v wiskunde, maar toch programeur willen worden en een paar HBO cursusen doen, simpelweg omdat ze al hebben bewezen dat ze een HBO werk- en denkniveau hebben.

    Dat betekend niet dat je geen HBO functie kan krijgen als je alleen MBO hebt gedaan met wat HBO cursussen. Als je laat zien op je MBO werkplek dat je een HBO werk- en denkniveau hebt (kunnen ontwikkelen), kan je nog prima doorgroeien. Zeker in de IT. Anders zou je misschien nog een traineeship kunnen volgen waarbij je dat kan bewijzen. Maar ik weet niet hoe "sterk" een traineeship is. Een gemiddelde HBO opleiding duurt 4 jaar om een reden.

    [Voor 15% gewijzigd door rickboy333 op 15-12-2021 09:41]

    TIME TO UPGRADE !!!


    Met een hbo diploma als toegangseis bedoelen bedrijven altijd een hbo bachelor diploma. Dit is 240 studiepunten en duurt bijna altijd 4 jaar voltijd.
    Vervolgens adverteren partijen zoals LOI een opleiding also HBO terwijl het soms niet meer voorstelt dan een veterdiploma. Best wel misleidend.

    Je moet nog even aan de bak dus.

    Misschien is het een idee om je portfolio hier te delen voor feedback?

    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 04:21:
    Moet ik gewoon geluk hebben of stelt mijn HBO studie niets voor in de ogen van een werkgever? Mijn stack momenteel is HTML/CSS/JS/SASS en een beetje bootstrap, moet ik afwijken naar bv react?

    Een modern framework zoals React of Angular is wel een must. Maar ook al maak je iets in React dan ben je er waaschijnlijk nog niet. Een simpele hobby React app komt niet in de buurt van de omvang en complexiteit van een professionele front-end applicatie.

    Ik kan je aanraden om met GIT te leren werken en je projecten op github te publiceren.
    Verder:
    - Verdiepen in unit testing en toepassen op je project.
    - Leren hoe je de kwaliteit van je code kan verbeteren, feedback vragen op je code.
    - Leren hoe je een React project qua structuur goed in elkaar zit. React wordt vrij snel doorontwikkeld. De moderne stijl van React wijkt veel af van die van een aantal jaar geleden.

    [Voor 6% gewijzigd door retoohs op 15-12-2021 10:28]


    Een HBO opleiding in de IT vind ik (in veel gevallen) overrated. Ervaring is minstens - dan wel niet - belangrijker dan een papiertje.

    Het is niet alsof een HBO'er met meerdere frameworks kan werken en een MBO'er met minder frameworks.

    Verschil MBO / HBO is eerder:
    - Een MBO'er krijgt werk toebedeeld en voert het uit. Dus voornamelijk code kloppen in dit geval.
    - Een HBO'er bepaalt welke frameworks, welke technieken er gebruikt zullen worden. Komt zelf met ideeën en/of met verbeteringen.

    Je afwijzing heeft voornamelijk te maken met je werkervaring denk ik? Hoeveel jaar werkervaring heb je in de IT en matcht dat met wat ze vragen in de vacatures?


    c-nan schreef op woensdag 15 december 2021 @ 10:38:
    Een HBO opleiding in de IT vind ik (in veel gevallen) overrated. Ervaring is minstens - dan wel niet - belangrijker dan een papiertje.

    Het is niet alsof een HBO'er met meerdere frameworks kan werken en een MBO'er met minder frameworks.

    Verschil MBO / HBO is eerder:
    - Een MBO'er krijgt werk toebedeeld en voert het uit. Dus voornamelijk code kloppen in dit geval.
    - Een HBO'er bepaalt welke frameworks, welke technieken er gebruikt zullen worden. Komt zelf met ideeën en/of met verbeteringen.

    Je afwijzing heeft voornamelijk te maken met je werkervaring denk ik? Hoeveel jaar werkervaring heb je in de IT en matcht dat met wat ze vragen in de vacatures?

    Als ik tussen de regels door lees dan denk ik dat het hier gaat om de eerste relevante baan als developer. Ik ben het er mee eens dat diploma's minder relevant worden met meer werkervaring op het juiste denkniveau, maar de kans te krijgen om ervaring op hbo-denkniveau op te bouwen vereist vaak wel weer het juiste papiertje.


    Okee, even nieuwsgierig. Zijn er meerdere bedrijven die je weigeren op basis van de hogeschool aan welke je je accreditatie hebt behaald? Hoeveel zijn dat er precies, bijvoorbeeld in verhouding tot het aantal sollicitaties die je hebt gedaan?

    Moet ik gewoon geluk hebben of stelt mijn HBO studie niets voor in de ogen van een werkgever? Mijn stack momenteel is HTML/CSS/JS/SASS en een beetje bootstrap, moet ik afwijken naar bv react?

    Eerlijk is eerlijk - ervaring is een veel betere indicator van kennis en kunde dan dat een opleiding dat is. En als het om opleidingen gaat, dan zijn partijen als LOI en NCOI daarin gewoon het laagst aangeschreven. Ik kan me voorstellen dat sommige werkgevers sceptisch zijn over kennis en kunde wanneer je alleen zo'n certificaat kan overleggen. Mogelijk vermoeden zij dat ze te veel tijd zouden kwijt zijn aan coaching. Of, hebben ze slechte ervaring met mensen met thuisstudiecertificaten. Zij zoeken medewerkers, en het is aan hun de selectiecriteria op te stellen. Ze zijn in ieder geval niet verplicht jouw opleidingen te accepteren, zelfs al vallen ze technisch gezien misschien binnen hun eigen selectiecriteria.

    De kans, echter, dat er veel andere kandidaten reageren met betere accreditaties is op dit moment niet zo heel groot. Hoe het ook zei, zou ik het gewoon nog een tijdje blijven proberen. Eén tactiek is misschien niet te reageren op harde JS-vacatures, en te focussen op andere onderdelen uit je stack. Dan kun je bij een eventuele nieuwe werkgever aangeven wel heel graag iets te doen met je nieuw verkregen JS-skills.


    @aevitas1 Bij eerdere vergelijkbare vragen hielp het heel erg als ook het portfolio daadwerkelijk gedeeld werd. Ben je daartoe bereid? Misschien dat dat met kleine tips te verbeteren is. De vorige keer ging het over een portfolio in het Engels, maar dan met véél grammaticale fouten. Dan geeft een kleine verbetering (toch maar overstappen naar Nederland) een groot verschil.

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    Woeps, dit was eigenlijk een losse bedoeld als comment in het feedback topic :+
    De enige wijziging die ik zou willen is 'tijdens' ipv 'tijden' ;)

    c-nan schreef op woensdag 15 december 2021 @ 10:38:
    Je afwijzing heeft voornamelijk te maken met je werkervaring denk ik? Hoeveel jaar werkervaring heb je in de IT en matcht dat met wat ze vragen in de vacatures?

    0 werkervaring. Ik ben al 17 jaar werkzaam in de horeca en ben momenteel nog chef-kok.

    Ik solliciteer enkel op junior front-end developer vacatures. Heb een enkele starter vacature gevonden maar dat was helaas geen succes.

    retoohs schreef op woensdag 15 december 2021 @ 10:26:
    Met een hbo diploma als toegangseis bedoelen bedrijven altijd een hbo bachelor diploma. Dit is 240 studiepunten en duurt bijna altijd 4 jaar voltijd.
    Vervolgens adverteren partijen zoals LOI een opleiding also HBO terwijl het soms niet meer voorstelt dan een veterdiploma. Best wel misleidend.

    Je moet nog even aan de bak dus.

    Misschien is het een idee om je portfolio hier te delen voor feedback?

    [...]

    Een modern framework zoals React of Angular is wel een must. Maar ook al maak je iets in React dan ben je er waaschijnlijk nog niet. Een simpele hobby React app komt niet in de buurt van de omvang en complexiteit van een professionele front-end applicatie.

    Ik kan je aanraden om met GIT te leren werken en je projecten op github te publiceren.
    Verder:
    - Verdiepen in unit testing en toepassen op je project.
    - Leren hoe je de kwaliteit van je code kan verbeteren, feedback vragen op je code.
    - Leren hoe je een React project qua structuur goed in elkaar zit. React wordt vrij snel doorontwikkeld. De moderne stijl van React wijkt veel af van die van een aantal jaar geleden.

    Mijn portfolio: https://www.vandermeijden.design. Net geleerd met SASS te werken en deze update staat sinds een paar dagen online. Terwijl deze update een vrij grote verbetering is, is hij wel minder ver af dan mijn vorige versie (work is nog een placeholder). Ga binnenkort snel verder om deze af te krijgen.

    Ik heb mijn eerste website op github staan... Misschien moet ik mijn portfolio hieraan toevoegen? Even uitzoeken hoe ik het dan naar mijn host krijg, maar dat zal wel lukken..

    Met React ben ik bewust nog niet begonnen ivm mijn focus op de studie, ben momenteel de laatste eindjes bij elkaar aan het knopen en dan kan ik mijn examen plannen dus ik hoop hier zsm te beginnen.

    CurlyMo schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:28:
    @aevitas1 Bij eerdere vergelijkbare vragen hielp het heel erg als ook het portfolio daadwerkelijk gedeeld werd. Ben je daartoe bereid? Misschien dat dat met kleine tips te verbeteren is. De vorige keer ging het over een portfolio in het Engels, maar dan met véél grammaticale fouten. Dan geeft een kleine verbetering (toch maar overstappen naar Nederland) een groot verschil.

    Hij staat hierboven. Ik denk persoonlijk niet dat het aan de grammatica zal liggen. :)

    chrisborst schreef op woensdag 15 december 2021 @ 08:25:
    @aevitas1
    Volgens mij is het antwoord hierboven al gegeven. Staat ook op de site van het LOI:
    Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.
    Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik een beetje schrik dat je deze conclusie niet zelf had kunnen trekken :/

    Momenteel is er een enorm tekort aan technisch personeel waaronder ICT-ers. Dus genoeg kansen op ergens aan de bak te komen.
    Dus ik zou eens kritisch kijken hoe je jezelf presenteert. Want werkgevers gaan echt niet enkel je afwijzen omdat je geen HBO-papiertje hebt. Probeer eens niet direct op een HBO-functie te solliciteren maar kijk eens of je op gesprek kan komen om de mogelijkheden te bespreken. Of solliciteer op een lagere functie en probeer zo op gesprek ergens te komen. Je moet toch ergens beginnen.

    Ik had de conclusie zelf wel getrokken hoor, misschien had ik mijn post niet om 04:21 moeten maken na 5 uur hameren aan mijn JavaScript project zodat het wat beter verwoord was :+

    Momenteel heb ik al verschillende functies geprobeerd en ik focus vooral op junior front end developer, ben er een stuk of 3 tegen gekomen die MBO vereisen maar dat is alweer een tijdje geleden.. Ik solliciteer soms ook voor medior/senior developer functies, maar dit word dan vaak een open sollicitatie omdat ik goed snap dat ik daar niet voor in aanmerking kom.

    CornermanNL schreef op woensdag 15 december 2021 @ 08:25:
    Je wordt wellicht niet afgewezen door het gebrek aan een HBO papiertje, maar door het gebrek aan inzicht dat je geen volledige HBO opleiding hebt. En dat illustreer je door de manier waarop je je vraag stelt.

    Een afgeronde opleiding is steeds belangrijker geworden in het IT landschap. Maar er zijn nog steeds meerdere wegen naar Rome. Traineeships. Opleidingen volgen aan hogeschool/universitet terwijl je al in dienst bent en ga zo maar door.

    Ik zou de CV en manier van solliciteren eens tegen het licht houden.

    Zie hierboven.

    Traineeships ook al geprobeerd, het nadeel is dat ik een kind heb met een koophuis en dus voor veel niet in aanmerking kom (1 voorstel was €1750 per maand, zo ver kan ik simpelweg niet zakken..). Met een full-time baan is naar de hoge school/universiteit gaan simpelweg geen optie. Dit betekend niet dat ik niet bereid ben om te zakken qua salaris, een laptop/mobiel/auto van de zaak wil en ga zo maar door.

    Furion2000 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 08:51:
    Je kunt:
    - Bij jezelf te raden gaan hoe je solliciteert en hoe je over komt als persoon. E.g. ben je iemand die indruk maak op de hippe HR persoon of kom je nooit door dat eerste gesprek. Kritisch naar jezelf kijken
    - Sollicitatie aanvlieg route een keer veranderen. E.g. een keer wat meer opscheppen over jezelf of eerlijker zijn over jezelf en tonen dat je over een goede portie zelfkennis bezit
    - De telefoon oppakken en bellen naar traineeships en je casus even snel voorleggen en vragen of het een probleem is. Dan heb je al een vraagteken minder en hoef je ook niet de energie erin te stoppen.
    - Je motivatie en CV bij mensen ter discussie zetten en kijken of je wat anders kunt doen
    - Feedback vragen aan de afwijzingen over hoe je CV en motivatie beter kan - je zult je verbazen hoe behulpzaam mensen zijn als je mensen vraagt om hun expertise te delen.
    Succes

    Ik heb al geprobeerd mezelf anders op te stellen maar ik heb geen idee wat ze van een web developer verwachten. Juist hip of serieus en straight to the point?

    Heb momenteel bij Coolblue een sollicitatie lopen waar ik inderdaad wat opschepperig gedaan heb (maar wel eerlijk bleef) met een beetje Coolblue humor erbij, hopelijk werkt het..

    Ik heb een aantal keer gebeld maar zal dit wat vaker doen, de tip over vragen wat er beter kan zal ik zeker meenemen en toepassen vanaf nu.

    Helixes schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:24:
    Okee, even nieuwsgierig. Zijn er meerdere bedrijven die je weigeren op basis van de hogeschool aan welke je je accreditatie hebt behaald? Hoeveel zijn dat er precies, bijvoorbeeld in verhouding tot het aantal sollicitaties die je hebt gedaan?

    Eén tactiek is misschien niet te reageren op harde JS-vacatures, en te focussen op andere onderdelen uit je stack. Dan kun je bij een eventuele nieuwe werkgever aangeven wel heel graag iets te doen met je nieuw verkregen JS-skills.

    Het grappige is dat dit afgelopen week is veranderd van een mix tussen (kort door de bocht) 'meerdere sollicitanten, jij bent niet geselecteerd', 'zoeken iemand met meer werkervaring' naar 3 afwijzingen die te maken hebben met de studie. Ik kreeg het nu op 1 dag 2 keer te horen, waardoor ik dit mij toch wel af begon te vragen.

    Ik zal wat vaker solliciteren op JS-functies, bedankt voor de tip.

    [Voor 7% gewijzigd door aevitas1 op 15-12-2021 11:52]


    Even eerste goudeerlijke feedback met de beste intenties :)

    Met (de teksten) op je portfolio straal je wat mij betreft vooral je hobbyisme uit en niet professionaliteit. Met name te pas en te onpas toepassen van Javascript en CSS trucjes die niks toevoegen.

    Dat in relatie tot deze intro maakt het geheel ongeloofwaardig. Het geeft vooral weer dat je geen idee hebt wat de complexiteit / expertise is van de professie full-stack developer in een professionele organisatie.

    I started web development in july 2021. My (current) area of interest is front-end. I want to become a full-stack developer eventually.

    Right now I am working hard to increase my skill-set.

    I am available for small collaborations or projects.

    Daarbij moet ik wel zeggen dat ik je foodfreedom website voorbeeld wel best goed vind voor jouw mate van professionaliteit. Kan je vertellen hoe dat design tot stand is gekomen? Ik zou vooral dat meer willen zien als werkgever.

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:44:
    Ik heb al geprobeerd mezelf anders op te stellen maar ik heb geen idee wat ze van een web developer verwachten. Juist hip of serieus en straight to the point?

    Heb momenteel bij Coolblue een sollicitatie lopen waar ik inderdaad wat opschepperig gedaan heb (maar wel eerlijk bleef) met een beetje Coolblue humor erbij, hopelijk werkt het..

    Ik heb een aantal keer gebeld maar zal dit wat vaker doen, de tip over vragen wat er beter kan zal ik zeker meenemen en toepassen vanaf nu.

    Ik spot hier al een verkeerde verwachting. Coolblue is IMO geen werkgever waar je kunt starten met een 'minder profiel' dat zijn werkgevers die trekken informatica starters aan en mensen die al wat jaartjes bezig zijn. Traineeships en bedrijven die uit een 'mindere' vijver vissen heb je meer kans bij.

    'Minder' moet je even interpreteren puur als aanduiding dat er verschillen zijn, niks negatiefs mee bedoelt, zelf heb ik ook een 'mindere' achtergrond :+

    Als dit de soort bedrijven zijn waar je steeds solliciteert zou dit stap 1 zijn om te herzien, die houding komt dan later wel.

    Eerst de kans en mogelijkheid om te groeien, dan komt later dat coole bedrijf wel.

    [Voor 3% gewijzigd door Furion2000 op 15-12-2021 12:00]


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:44:
    Het grappige is dat dit afgelopen week is veranderd van een mix tussen (kort door de bocht) 'meerdere sollicitanten, jij bent niet geselecteerd', 'zoeken iemand met meer werkervaring' naar 3 afwijzingen die te maken hebben met de studie. Ik kreeg het nu op 1 dag 2 keer te horen, waardoor ik dit mij toch wel af begon te vragen.

    Haha, okee - snap dat je je die vraag inderdaad gaat stellen dan :p

    Ik denk wel dat er hier iets meespeelt. Als ik een developer aan zou nemen van 17 met deze achtergrond, dan is de verwachting die ik daar bij heb eentje met het niveau van een stagiair. Daar is op zich niks mis mee, maar dat betekent wel dat ik behoorlijk wat tijd en resources beschikbaar zou moeten maken om zo iemand te laten groeien naar een zelfstandige medewerker. Daarbij, trouwens, meegerekend dat 17 ook geen rare leeftijd is om een HBO-opleiding te starten, laat staan afronden.

    Je vist in een vrij kleine vijver. Je zult een werkgever er van moeten overtuigen dat jij echt aan jezelf wilt werken, en, misschien, over een jaar of twee een loyale en sterke medewerker te zijn. Er zijn zeker bedrijven die dat zullen zien zitten. Maar, je zult ook veel bedrijven tegenkomen die die afweging anders maken - en daar moet je tegen kunnen.

    Begrijp me niet verkeerd, dit is een legitieme route naar een professionele carrière binnen de IT. Ik ken mensen die het zo hebben gedaan. Maar, het gebaande pad is toch wel om je ergens in te schrijven voor een opleiding, al was het alleen maar om de stages en de mogelijkheden die daar vaak uit ontstaan.

    Hoe je het ook aanpakt, ik wens je er veel succes bij!


    Volgens mij is hij geen 17 maar heeft ie 17 jaar andere werkervaring.


    Furion2000 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:59:
    [...]

    Ik spot hier al een verkeerde verwachting. Coolblue is IMO geen werkgever waar je kunt starten met een 'minder profiel' dat zijn werkgevers die trekken informatica starters aan en mensen die al wat jaartjes bezig zijn. Traineeships en bedrijven die uit een 'mindere' vijver vissen heb je meer kans bij.

    'Minder' moet je even interpreteren puur als aanduiding dat er verschillen zijn, niks negatiefs mee bedoelt, zelf heb ik ook een 'mindere' achtergrond :+

    Als dit de soort bedrijven zijn waar je steeds solliciteert zou dit stap 1 zijn om te herzien, die houding komt dan later wel.

    Ik solliciteer overal, niet geschoten is altijd mis. Of het nou coolblue is of een bedrijf met 5 werknemers, dat onderscheid maak ik niet.

    CurlyMo schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:57:
    Even eerste goudeerlijke feedback met de beste intenties :)

    Met (de teksten) op je portfolio straal je wat mij betreft vooral je hobbyisme uit en niet professionaliteit. Met name te pas en te onpas toepassen van Javascript en CSS trucjes die niks toevoegen.

    Dat in relatie tot deze intro maakt het geheel ongeloofwaardig. Het geeft vooral weer dat je geen idee hebt wat de complexiteit / expertise is van de professie full-stack developer in een professionele organisatie.

    [...]

    Daarbij moet ik wel zeggen dat ik je foodfreedom website voorbeeld wel best goed vind voor jouw mate van professionaliteit. Kan je vertellen hoe dat design tot stand is gekomen? Ik zou vooral dat meer willen zien als werkgever.

    Welke JS/CSS trucjes bedoel je hiermee? Ik kan hier niet uit opmaken wat er precies mis is.

    Ik heb inderdaad geen idee van de complexiteit / expertise van een full-stack developer, hier solliciteer ik ook niet voor maar het is wel mijn streven om zover te komen.

    Correct, ik ben 31.

    [Voor 5% gewijzigd door aevitas1 op 15-12-2021 12:06]


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 12:05:
    [...]

    Ik solliciteer overal, niet geschoten is altijd mis. Of het nou coolblue is of een bedrijf met 5 werknemers, dat onderscheid maak ik niet.

    [...]

    Welke JS/CSS trucjes bedoel je hiermee? Ik kan hier niet uit opmaken wat er precies mis is.

    Ik heb inderdaad geen idee van de complexiteit / expertise van een full-stack developer, hier solliciteer ik ook niet voor maar het is wel mijn streven om zover te komen.

    Goed dat je overal solliciteert, maar je moet je niet afvragen waarom je steeds wordt afgewezen wordt bij zulke partijen vanwege je diploma. De bedrijven die veel jongeren gewoon cool vinden, hebben ook veel sollicitanten met wel het papiertje.

    Ik vind het zeker legitiem wat hij zegt, als je nou eenmaal meer bij zulke bedrijven solliciteert, heb je ook een grotere pool die je afwijst vanwege je LOI diploma. Ik raad je daarom ook alleen aan om het bij kleine partijen te solliciteren. Daar heb je nog wel een aardige kans als ik inderdaad je food website zie.

    In ieder geval ga zo door in die richting en ik hoop dat je je droombaan uiteindelijk vindt :-)

    [Voor 4% gewijzigd door martidinho op 15-12-2021 12:12]


    [b]aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 04:21:
    [...]
    Moet ik gewoon geluk hebben of stelt mijn HBO cursus niets voor in de ogen van een werkgever? Mijn stack momenteel is HTML/CSS/JS/SASS en een beetje bootstrap, moet ik afwijken naar bv react?

    Ik zou me inderdaad vooral richten op frameworks als Angular/React/Vue. Wellicht onder Tweakers niet zo populair, maar daarbuiten zie je dat toch veel gebruikt worden als front-end frameworks, ipv framework-loos eigen bouw JS. Stap dan ook meteen over op TypeScript ipv JavaScript.

    Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


    Aangezien het hier dus in feite omscholing betreft zou ik toch echt een traineeship overwegen. Ja, het initiële salaris is laag, maar je krijgt wel extra training en zodra je dit afgerond hebt zou je in aanmerking moeten komen voor een 'normaal' salaris voor een junior web developer.

    Dat moet je ook gewoon vragen bij een sollicatiegesprek voor een traineeship. Hoe lang duurt de traineeship? Kom ik na het succesvol afronden van de traineeship in aanmerking voor een (vaste) baan? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden dan?

    Dat het financieel zwaar gaat zijn ontkom je helaas niet aan tenzij je toevallig een bedrijf tegenkomt die jou de baan gunt. Dus, nog even doorsparen als je die mogelijkheid hebt.

    Enige alternatief die ik zie is om een groter portfolio te bouwen om daarmee een betere indruk te geven tijdens het gesprek. Dan zou ik, zoals anderen al aangeven, je vooral richten op wat frameworks. Zorg ervoor dat je ergens specifieke kennis van hebt die werkgevers ook daadwerkelijk zoeken. Je huidige profiel is namelijk heel basic.


    martidinho schreef op woensdag 15 december 2021 @ 12:10:
    [...]

    Goed dat je overal solliciteert, maar je moet je niet afvragen waarom je steeds wordt afgewezen wordt bij zulke partijen vanwege je diploma. De bedrijven die veel jongeren gewoon cool vinden, hebben ook veel sollicitanten met wel het papiertje.

    Ik vind het zeker legitiem wat hij zegt, als je nou eenmaal meer bij zulke bedrijven solliciteert, heb je ook een grotere pool die je afwijst vanwege je LOI diploma. Ik raad je daarom ook alleen aan om het bij kleine partijen te solliciteren. Daar heb je nog wel een aardige kans als ik inderdaad je food website zie.

    In ieder geval ga zo door in die richting en ik hoop dat je je droombaan uiteindelijk vindt :-)

    Geloof niet dat ik nog val onder ‘jongeren’. Snap niet dat ik hier afgeschoten wordt om het feit dat ik solliciteer bij zowel de grotere bedrijven als klein bedrijven.


    Veel van je animaties.

    Ik heb inderdaad geen idee van de complexiteit / expertise van een full-stack developer, hier solliciteer ik ook niet voor maar het is wel mijn streven om zover te komen.

    Omdat je daarmee aangeeft onrealistische verwachtingen en beelden te hebben van het vak. Het kan zijn dat jij dat natuurtalent bent, de kans is echter groter van niet.

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    Ik gooi het even over een andere boeg, waarom wil je in deze bedrijfstak aan de slag, van chef kok naar informatica is een behoorlijke stap. Niet dat het niet kan maar daar moet een motivatie achter zitten.

    Dat deeltijd voor een chef kok lastig is begrijp ik, veel colleges in de avond uren. Maar iets als de open universiteit is heel flexibel en daar kan je mooie informatica gerelateerde studies volgen.

    Het is overigens ook zo dat je de voorwaarden moet scheppen voor een overstap, zeker traineeships zullen een daling in salaris teweeg brengen. Je kan hierbij denken aan het versneld aflossen van schulden (hypotheek bijvoorbeeld) zodat je maandelijkse cash flow naar beneden gaat.

    Ik zou ook eens kijken bij iets binnen de overheid/semi overheid, de belastingdienst een grote gemeente, een universiteit, wellicht niet heel populair hier maar zeker als starter in een nieuwe tak van sport is de overheid een prima plek. Zeker qua arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

    Er zijn ook zat IT beroepen buiten de techniek waarin jij je organisatie talent als chef kok in kwijt kan, maar ik heb geen idee naar je motivatie om deze specifieke stap te maken dus ik wacht even om daarover uit te wijden.


    Veel functies beginnen nu eenmaal met HBO / WO omdat dat een mate van discipline en denkniveau aangeeft. Je bent een doorzetter, bent er bereid voor te werken en laat zich niet snel uit het veld slaan. Je kan omgaan met complexe(re) materie en weet je staande te houden.
    Dat is de meerwaarde van een papiertje. Dat heb jij nu niet, dus je hebt het niet aangetoond. Een bedrijf is daar huiverig voor want jij kost wel veel geld met inwerken, en met alle respect, maar professioneel gedragen in een professionele omgeving is toch iets heel anders dan een horeca baan..

    Jij kan na 2 maanden ineens opstappen en dan heeft het bedrijf weer een gat en het heeft geld gekost. Logisch dat ze huiverig zijn. Je zal eerst moeten aantonen dat je de juiste competenties bezit.. zou jij iemand laten sleutelen aan je auto die net 1.5 maand wat heeft bijgesleuteld in zn vrije tijd en zich aanbiedt?


    Ik vind het bijzonder dat zo veel mensen hier struikelen over dat papiertje. Mij zou dat als werkgever geen reet interesseren. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat op de vacatures waar je op reageert meerdere kandidaten op reageren de eerste scheiding al gemaakt wordt. Dan staat wellicht een LOI opleiding niet heel deftig. Eerlijkheid zegt ook dat ik op mijn CV het opleidingsinstituut gewoon blanco heb staan. Ik heb uiteindelijk bewust gekozen om mijn HBO niet af te maken en de iets makkelijkere route via het MBO te kiezen. En vervolgens tijdens stages me helemaal uit de naad gewerkt. Uiteindelijk blijven plakken op mijn laatste stageadres en vanuit daaruit doorgegroeid. Je komt met werkethiek, houding, charisma etc etc ook een heel eind. Maar af en toe heb je ook een beetje geluk nodig of een persoon die je de kans wil geven. Dat laatste is mij ook zeker overkomen. En zit nu gelukkig dan ook in de luxe positie dat de recruiters me weten te vinden.


    ID-College schreef op woensdag 15 december 2021 @ 12:58:
    Veel functies beginnen nu eenmaal met HBO / WO omdat dat een mate van discipline en denkniveau aangeeft. Je bent een doorzetter, bent er bereid voor te werken en laat zich niet snel uit het veld slaan. Je kan omgaan met complexe(re) materie en weet je staande te houden.
    Dat is de meerwaarde van een papiertje. Dat heb jij nu niet, dus je hebt het niet aangetoond. Een bedrijf is daar huiverig voor want jij kost wel veel geld met inwerken, en met alle respect, maar professioneel gedragen in een professionele omgeving is toch iets heel anders dan een horeca baan..

    Jij kan na 2 maanden ineens opstappen en dan heeft het bedrijf weer een gat en het heeft geld gekost. Logisch dat ze huiverig zijn. Je zal eerst moeten aantonen dat je de juiste competenties bezit.. zou jij iemand laten sleutelen aan je auto die net 1.5 maand wat heeft bijgesleuteld in zn vrije tijd en zich aanbiedt?

    Oneens. Je kan prima vanuit een wat lager niveau en hard werken jezelf opwerken naar dat niveau. Niet elk pad van elk persoon is hetzelfde in het leven.

    [Voor 6% gewijzigd door aschja op 15-12-2021 13:02]


    aschja schreef op woensdag 15 december 2021 @ 13:00:
    Ik vind het bijzonder dat zo veel mensen hier struikelen over dat papiertje. Mij zou dat als werkgever geen reet interesseren. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat op de vacatures waar je op reageert meerdere kandidaten op reageren de eerste scheiding al gemaakt wordt. Dan staat wellicht een LOI opleiding niet heel deftig. Eerlijkheid zegt ook dat ik op mijn CV het opleidingsinstituut gewoon blanco heb staan. Ik heb uiteindelijk bewust gekozen om mijn HBO niet af te maken en de iets makkelijkere route via het MBO te kiezen. En vervolgens tijdens stages me helemaal uit de naad gewerkt. Uiteindelijk blijven plakken op mijn laatste stageadres en vanuit daaruit doorgegroeid. Je komt met werkethiek, houding, charisma etc etc ook een heel eind. Maar af en toe heb je ook een beetje geluk nodig of een persoon die je de kans wil geven. Dat laatste is mij ook zeker overkomen. En zit nu gelukkig dan ook in de luxe positie dat de recruiters me weten te vinden.

    Een studie toont natuurlijk niet alles. Maar als TS alleen met wat certs en verder misschien weinig kennis heeft van huidige technieken, dan wordt het voor een werkgever wel snel lastig om daar wat mee te gaan doen. Of dat echt zo is weet ik niet. Dit is nu een beredenatie waarom werkgevers niet zo happig zouden kunnen zijn.

    Charisma etc. zijn dingen die wat mij betreft pas in een gesprek naar voren komen. Met een kaal CV komt dat gesprek er dan misschien niet eens.


    aschja schreef op woensdag 15 december 2021 @ 13:00:
    Ik vind het bijzonder dat zo veel mensen hier struikelen over dat papiertje. Mij zou dat als werkgever geen reet interesseren. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat op de vacatures waar je op reageert meerdere kandidaten op reageren de eerste scheiding al gemaakt wordt. Dan staat wellicht een LOI opleiding niet heel deftig.

    Misschien kan je TS dan helpen met feedback op zijn portfolio :)

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    Nee? Ik wel. Niet geschoten is altijd mis klopt helemaal, maar dat is niet met alles een slimme manier van handelen. Vooral hier want in deze beïnvloed dat je beeld van je kansen in het negatieve (want anders open je het topic niet).

    Als ik ga solliciteren op senior functies word ik ook geheid afgewezen, waarom solliciteren? (Tenzij iemand er van houdt om afgewezen te worden).

    Gericht solliciteren op plekken waar je wel kans maakt is efficiënter is alles wat ik probeerde duidelijk te maken.

    Deel je deze mening niet, dan denk ik dat ik ook het antwoord op je vraag heb. Ja het is puur geluk wanneer je die baan vind.


    Ik heb je een rechtstreeks berichtje gestuurd. Ik ken een bedrijf dat open staat voor zij-instromers.

    Xbox: Gulpener88


    Ja maar ook op dat lagere niveau wordt veelal wel een diploma gevraagd in de richting, waar die er vroeger gewoon niet was. Iedereen met een beetje analytisch denkvermogen kon de IT wel in. Nu is er een bepaalde theoretische basis voor nodig. Het landschap is ook enorm vergroot. En dat wordt alleen maar meer. Vergelijk het met loodgieter worden, je moet bepaalde zaken gewoon weten. En handigheid leren alvorens je op een bepaald startniveau kan meedraaien. Daar was vroeger in de IT geen sprake van, als je iets meer dan gemiddeld met een computer kon omgaan was je welkom (gechargeerd)

    Ik kom uit de tijd dat je zonder diploma begon en het on the job leerde. Nu is dat nog steeds wel mogelijk maar in veel bedrijven wordt er veel meer gedaan dan voorheen op het gebied van eisen aan nieuw personeel.

    Ik heb later na enkele jaren gewerkt te hebben toch mij HBO gehaald in deeltijd. Dat opende gewoon veel deuren die gesloten bleven voor die tijd. Andere functies, hoger in de hiërarchie enzovoorts. Ik kon al veel vanuit de praktijk, maar de opleiding heeft mij toch veel gebracht, ik wist veel beter waarom bepaalde dingen gedaan worden of juist niet gedaan moeten worden gegeven bepaalde omstandigheden. Het geeft je een bepaalde handigheid in omgaan met de manier van denken en werken.

    Die 4 jaar plus wat aanvullende trajecten erna hebben gewoon een heel gedegen basis gelegd voor de rest. Nu wordt er in het geheel niet meer naar mijn diploma's gevraagd. Maar om een bepaalde stap te maken was het diploma toch van doorslaggevend belang.


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:44:

    [...]

    Zie hierboven.

    Traineeships ook al geprobeerd, het nadeel is dat ik een kind heb met een koophuis en dus voor veel niet in aanmerking kom (1 voorstel was €1750 per maand, zo ver kan ik simpelweg niet zakken..). Met een full-time baan is naar de hoge school/universiteit gaan simpelweg geen optie. Dit betekend niet dat ik niet bereid ben om te zakken qua salaris, een laptop/mobiel/auto van de zaak wil en ga zo maar door.

    [...]

    Wat zijn de minimale arbeidsvoorwaarden tot waar je wel wilt schikken? Niet om vervelend te doen, maar als ik kijk naar je portfolio en dat je pas sinds juli 2021 met webdevelopment je bezighoudt kan ik begrijpen waarom bedrijven je niet snel uitnodigen.

    Het is een afweging voor ze of ze de investering willen doen. Je moet iemand mee laten draaien en opleiden, wat tijd kost en daarnaast een vast salaris uitkeren. Het kost minstens een jaar voordat je 'waarde' zal opleveren ten opzichte van je salaris en dan heb je de investering qua verloren uren en salaris ook nog niet terugverdiend. En dan heeft het bedrijf nog steeds niet de garantie dat jij niet na een jaar vertrokken bent en de investering voor niets is geweest.

    Ik denk toch dat je beste kans een traineeship is of je moet op een of andere manier het bedrijf overtuigen dat een investering in jou een goede keuze is. Maar je huidige 'package' zal dat niet lukken ben ik bang.

    [Voor 3% gewijzigd door JustAnotherDev op 15-12-2021 13:26. Reden: typos]


    Ik vind het absurd dat je zoveel wordt afgewezen op het feit dat je geen HBO hebt. Zelf ben ik webdeveloper, je zou het full-stack kunnen noemen, al heb ik een hekel aan die term (maar dat terzijde). Wij zitten nu in een team van 13 man en we hebben welgeteld 1 iemand met een relevante opleiding. De rest zijn allemaal self-taught.

    Ook bij mijn vorige werkgever waar meer mensen in dienst waren, was het percentage met een ICT opleiding aanzienlijk in de minderheid. Natuurlijk zijn dit niet de grotere randstad bedrijven, maar toch.

    Dit klinkt misschien hard, maar ik vermoed daarom dat het meer een excuus is wat ze gebruiken. Wellicht kun je iets doen aan je presentatie? Stel je zelf de goede vragen? Kom je geïnteresseerd over?

    Welke omgeving zoek je werk? Stuur me anders even een PM, wellicht dat als dat in de buurt is, ik eens mee kan denken!


    Dit is denk ik wel een goede tip, sollicitatiegesprekken zijn en blijven lastig.
    Zeker als je nog maar weinig werkervaring hebt is je presentatie enorm belangrijk.

    Misschien is het een idee om sollicitatie gesprekken te oefenen, met vrienden/familie/collega's.
    Daarnaast kan je, zeker als je het niet bent geworden, vragen om feedback over het gesprek zelf.
    Dan kan je achterhalen of het komt doordat je te weinig ervaring hebt of dat het komt omdat je jezelf niet goed presenteert.

    Toen ik net van de HTS afkwam had ik een sollicitatie, waarbij ik het niet geworden was.
    Aan het einde van het gesprek kreeg ik te horen dat ik het niet geworden was.
    Toen het gesprek dus afgelopen was, vroeg ik die man hoe hij het gesprek (afgezien dat het op ervaring geen match was) had ervaren en of hij nog verbeterpunten had.

    Hij was blij verrast aangezien nooit iemand dat had gevraagd en hij gaf me zeer waardevolle adviezen.

    Momenteel ben ik werkzaam in de consultancy, wat betekent dat ik zeer vaak moet solliciteren op potentiële projecten.
    3 weken geleden was het ook raak en mocht ik weer solliciteren op een belangrijk project.
    Omdat ook operationele aspecten aan bod zouden komen, haakte de operations manager ook aan.
    Na afloop vroeg ik of hij nog tips/verbeterpunten had, dit doe ik wel vaker om beter te worden in het spelletje genaamd solliciteren.

    Ik ben van mening dat een goede sollicitatie een kunst is.
    Maar solliciteren kan je leren, door te doen en feedback te vragen.

    - Sollicitatie aanvlieg route een keer veranderen. E.g. een keer wat meer opscheppen over jezelf of eerlijker zijn over jezelf en tonen dat je over een goede portie zelfkennis bezit

    Dit is wel lastig denk ik, aangezien je dan min of meer een rol aanneemt en dat zal de andere partij mogelijk snel doorzien.

    Wat TS wel zou kunnen doen dingen waar je goed in bent benadrukken en dingen waar je niet goed in bent minder in beeld te brengen.

    - De telefoon oppakken en bellen naar traineeships en je casus even snel voorleggen en vragen of het een probleem is. Dan heb je al een vraagteken minder en hoef je ook niet de energie erin te stoppen.

    Dit is inderdaad een goede tip, het laat zien dat je wil en dat je best bereid bent om op een lager niveau in te stappen.

    - Je motivatie en CV bij mensen ter discussie zetten en kijken of je wat anders kunt doen

    Dit dus, laat andere mensen ook eens naar je CV kijken.
    Nu zal daar op dit moment dus weinig op staan dat relevant is voor je nieuwe vakgebied, maar als de basis (format) goed is kan je van daaruit verder bouwen.

    Mijn CV heb ik in het verleden een aantal keer volledig op zijn kop gegooid en nu ben ik er tevreden over.

    Een goede motivatiebrief is inderdaad ook wel nuttig, maar met name in het begin.
    Kijk voor aanknopingspunten naar de websites van de bedrijven, schrijf daar een mooi verhaal waaruit blijkt dat hun kernwaarden jou op het lijf geschreven zijn.

    Ja, dat hele verhaal is natuurlijk volledig BS.
    Dat weet jij, dat weten zij... maar dat hoeft geen probleem te zijn, want ze weten dat jij de moeite hebt genomen om te kijken bij wat voor een bedrijf je solliciteert.

    - Feedback vragen aan de afwijzingen over hoe je CV en motivatie en gesprek beter kan - je zult je verbazen hoe behulpzaam mensen zijn als je mensen vraagt om hun expertise te delen.

    Succes

    Dat laatste punt had ik te laat gezien, want dat is inderdaad mijn ervaring.

    In het begin is solliciteren echt heel vervelend, maar je krijgt er steeds meer ervaring in en uiteindelijk is het ook gewoon een kwestie van gunfactor.

    Heel veel succes.

    Iedereen mag een mening hebben over onderwerpen. Maar het hoeft niet.


    Je portfolio zou ik anders insteken, het neigt nu erg naar "ik ben nu nog chef en zou ooit eens webdeveloper willen worden".

    Dat moet zijn: "ik ben webdeveloper, en dit is mijn werk tot nu toe!"

    Het hele "what I'm doing now" is ook niet in je voordeel: ik werk als chef, in m'n vrije tijd knutsel ik aan deze website, ik heb een vrouw en kind (relevant?) en ooit wil ik developer worden.
    Zou jij iemand met die tekst aannemen?

    Het makkelijkste vind je waarschijnlijk werk via een traineeship. Ik weet niet of specifieke bedrijven genoemd mogen worden, maar persoonlijk ken ik Cegeka als bedrijf dat niet al te nauw kijkt naar je vooropleiding. Maar dat is ook slechts van een N=2 uit mijn omgeving. Officieel vragen ze om een HBO-propedeuse, maar uit mijn N=2 mag dat ook van een totaal irrelevante richting zijn. Ik vraag me af of ze dan niet ook open staan voor iemand die zonder papiertje maar wel met aantoonbare kennis en interesse solliciteert.

    | Old Faithful | i7 920 @ (3,3Ghz) / X58 UD4P / GTX960 (1,550Mhz) / CM 690 | NOVA | i5 6600K (4,4Ghz) / Z170 Pro Gaming / GTX 960 (1,500Mhz) / NZXT S340


    Zijn CV is deels online en hier al gedeeld. Tot nu toe ben ik de enige zijn er maar twee tweakers die feedback hebben gegeven :)

    https://www.vandermeijden.design/

    [Voor 5% gewijzigd door CurlyMo op 15-12-2021 13:38]

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    Ik heb even als een mogelijke recruiter door je portfolio gekeken. Het spijt me bij voorbaat, ik ga nu vooral de verbeterpunten aantikken, dus de toon zal helaas niet al te positief zijn, maar gebruik dit vooral om tot een beter product te komen. En dit gaat ook de werkelijkheid zijn als je straks als ontwikkelaar werkt en je je code moet laten reviewen :>

    Je about me:
    - 3 paragrafen over gamen?
    - 1 paragraaf over je restaurant-business
    - 1 paragraaf waar je al die offtopic-dingen probeert te rechtvaardigen
    - 2 paragrafen waarin je aangeeft hoe weinig je kan mbt programmeren.

    Ok, klikken we door naar My work.
    - Titel is About me.
    - Begint hetzelfde als about me.
    - 3 zinnen later begint Lorum Ipsum?
    - Herhaal dit voor alle paragrafen die niet met programmeren te maken hebben, en verder staat er niks.

    Kortom, heel veel informatie die niet relevant is.
    - Hoe goed je bent in engels, dat willen we weten, hoe dat is gekomen is niet belangrijk.
    - Dat je een teamplayer bent, hardstikke goed, maar dat dit door games komt daar geeft niemand iets om.
    - Algemene skills gekregen door je werk in een ander veld, dat is interessant, een hele beschrijving van wat je allemaal voor dingen hebt gedaan in een veld wat niet gerelateerd is, geeft niemand om.

    En als het dan om de relevante paragraaf gaat, dan vertel je vooral hoe moeilijk je alles vond. Nu kan dat wel zijn, maar dat wil ook geen enkele recruiter lezen. Vertel waar je goed in bent, laat de rest weg. En je mag het best een beetje aandikken, als je maar niet gaat liegen als je ergens om gevraagd wordt bij een interview.

    Het belangrijkste, zorg dat je bezig blijft met leren, hoe meer projecten je hebt om te showen hoe beter. En dit kan prima een link naar github oid zijn, met daarop allemaal kleinere projectjes. Het mooie is dat die lijst met projecten vanzelf groeit als je voor je hobby bezig blijft met projectjes maken, en zo kunnen ontwikkelaars die betrokken zijn bij recruitment ook direct zien wat voor code je schrijft.

    Oh, en zorg ook dat de site af is, je niet nog pagina's met Lorum Ipsum laat staan, of links gewoon wijzen naar een andere pagina dan de tekst suggereert (my work naar een tweede about me).

    Ook staat het vol met taalfouten. Nu hoef je natuurlijk niet altijd perfect engels te schrijven, ik maak in deze reactie vast ook taalfouten, maar als je een portfolio maakt waarmee je jezelf wil presenteren, dan kan het maar beter perfect zijn. En als het jezelf niet lukt, laat er dan iemand overheen lezen en verbeteringen maken, het hoeft niet zo moeilijk te zijn om dit te verbeteren.

    Ik vind de stijl wel echt mooi, dus goed bezig daarmee.


    ThoNohT schreef op woensdag 15 december 2021 @ 13:37:
    Ik heb even als een mogelijke recruiter door je portfolio gekeken. Het spijt me bij voorbaat, ik ga nu vooral de verbeterpunten aantikken, dus de toon zal helaas niet al te positief zijn, maar gebruik dit vooral om tot een beter product te komen. En dit gaat ook de werkelijkheid zijn als je straks als ontwikkelaar werkt en je je code moet laten reviewen :>

    Je about me:
    - 3 paragrafen over gamen?
    - 1 paragraaf over je restaurant-business
    - 1 paragraaf waar je al die offtopic-dingen probeert te rechtvaardigen
    - 2 paragrafen waarin je aangeeft hoe weinig je kan mbt programmeren.

    Ok, klikken we door naar My work.
    - Titel is About me.
    - Begint hetzelfde als about me.
    - 3 zinnen later begint Lorum Ipsum?
    - Herhaal dit voor alle paragrafen die niet met programmeren te maken hebben, en verder staat er niks.

    Kortom, heel veel informatie die niet relevant is.
    - Hoe goed je bent in engels, dat willen we weten, hoe dat is gekomen is niet belangrijk.
    - Dat je een teamplayer bent, hardstikke goed, maar dat dit door games komt daar geeft niemand iets om.
    - Algemene skills gekregen door je werk in een ander veld, dat is interessant, een hele beschrijving van wat je allemaal voor dingen hebt gedaan in een veld wat niet gerelateerd is, geeft niemand om.

    En als het dan om de relevante paragraaf gaat, dan vertel je vooral hoe moeilijk je alles vond. Nu kan dat wel zijn, maar dat wil ook geen enkele recruiter lezen. Vertel waar je goed in bent, laat de rest weg. En je mag het best een beetje aandikken, als je maar niet gaat liegen als je ergens om gevraagd wordt bij een interview.

    Het belangrijkste, zorg dat je bezig blijft met leren, hoe meer projecten je hebt om te showen hoe beter. En dit kan prima een link naar github oid zijn, met daarop allemaal kleinere projectjes. Het mooie is dat die lijst met projecten vanzelf groeit als je voor je hobby bezig blijft met projectjes maken, en zo kunnen ontwikkelaars die betrokken zijn bij recruitment ook direct zien wat voor code je schrijft.

    Oh, en zorg ook dat de site af is, je niet nog pagina's met Lorum Ipsum laat staan, of links gewoon wijzen naar een andere pagina dan de tekst suggereert (my work naar een tweede about me).

    Ook staat het vol met taalfouten. Nu hoef je natuurlijk niet altijd perfect engels te schrijven, ik maak in deze reactie vast ook taalfouten, maar als je een portfolio maakt waarmee je jezelf wil presenteren, dan kan het maar beter perfect zijn. En als het jezelf niet lukt, laat er dan iemand overheen lezen en verbeteringen maken, het hoeft niet zo moeilijk te zijn om dit te verbeteren.

    Ik vind de stijl wel echt mooi, dus goed bezig daarmee.

    Hier heb ik wat aan, bedankt.

    Gezien de weinige projecten die ik kan laten zien, dacht ik dat het een goed idee was om meer te vertellen over mijzelf en hoe ik hier gekomen ben. Ik ga hiermee aan de slag en de content van 'about me' aanpassen.

    My work is inderdaad nog niet af, ik zal deze pagina offline halen en er een dummy link van maken voor nu.

    Jeroenneman schreef op woensdag 15 december 2021 @ 13:37:
    Je portfolio zou ik anders insteken, het neigt nu erg naar "ik ben nu nog chef en zou ooit eens webdeveloper willen worden".

    Dat moet zijn: "ik ben webdeveloper, en dit is mijn werk tot nu toe!"

    Het hele "what I'm doing now" is ook niet in je voordeel: ik werk als chef, in m'n vrije tijd knutsel ik aan deze website, ik heb een vrouw en kind (relevant?) en ooit wil ik developer worden.
    Zou jij iemand met die tekst aannemen?

    Het makkelijkste vind je waarschijnlijk werk via een traineeship. Ik weet niet of specifieke bedrijven genoemd mogen worden, maar persoonlijk ken ik Cegeka als bedrijf dat niet al te nauw kijkt naar je vooropleiding. Maar dat is ook slechts van een N=2 uit mijn omgeving. Officieel vragen ze om een HBO-propedeuse, maar uit mijn N=2 mag dat ook van een totaal irrelevante richting zijn. Ik vraag me af of ze dan niet ook open staan voor iemand die zonder papiertje maar wel met aantoonbare kennis en interesse solliciteert.

    Zal zeker even naar Cageka kijken, bedankt!

    Ik zal de verwoording/content nog eens onder de loep nemen.

    [Voor 15% gewijzigd door aevitas1 op 15-12-2021 13:49]


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 13:43:
    [...]

    Hier heb ik wat aan, bedankt.

    Gezien de weinige projecten die ik kan laten zien, dacht ik dat het een goed idee was om meer te vertellen over mijzelf en hoe ik hier gekomen ben. Ik ga hiermee aan de slag en de content van 'about me' aanpassen.

    My work is inderdaad nog niet af, ik zal deze pagina offline halen en er een dummy link van maken voor nu.

    Op zich mag je het best over gamen hebben in je CV als dat een groot gedeelte van je (niet werk) leven is, maar ik zou het tot 2 zinnen beperken. Welke games je leuk vindt lijkt me niet relevant. Ik zou het veel meer over je professionele leven hebben, welke kwaliteiten heb je als kok die ook van pas komen bij het coden? Ik kan me voorstellen dat je goed leert samenwerken en onder tijdsdruk presteren, dat soort dingen zou ik benadrukken.

    [Voor 6% gewijzigd door Bartske op 15-12-2021 13:49]


    @aevitas1 Nog even verder mierenneuken: Bij alle skills zijn de hoofdletters dikgedrukt behalve bij bootstrap :)

    Dan voel ik de behoefte om in je broncode te kijken. Dan vallen me toch dingen op. Zoals een padding-top toevoegen aan je p of div tag. Kleine onzorgvuldigheid, maar het roept toch vragen op over je CSS / HTML scheiding.

    HTML:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    
                <div id="items">
                    <div class="item"><a href="index.html" style="padding-left: 2rem;">Home</a></div>
                    <div class="item"><a href="about.html">About</a></div>
                    <div class="item"><a href="work.html">Work</a></div>
                    <div class="item"><a href="#contact">Contact</a></div>
                </div>
    [...]
                            <div class="html skill-class" id="html-text">
                                <p class="header-p">
                                    <strong>H</strong>yper<strong>T</strong>ext <strong>M</strong>arkup
                                    <strong>L</strong>anguage
                                </p>
                                <p style="padding-top: 1rem;">
                                    I've played around with this language nearly a decade ago. So much has changed, it has
                                    improved (a lot) and I think the skill ceiling is a lot higher now. I am learning more
                                    and more daily and I genuinly enjoy working with it.
                                </p>
                            </div>

    HTML:

    1
    2
    3
    
                                <div class="front"
                                    style="background-image: url(images/projects/foodfreedom_index.png)">
                                </div>

    HTML:

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    
                        <div class="button-wrapper">
                            <svg height="40" width="150" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">
                                <rect id="shape" height="40" width="150" />
                                <div id="text">
                                    <a type="submit" id="fcf-button"><span class="spot"></span>send</a>
                                </div>
                            </svg>
                        </div>

    Dit gaat ook niet. Het browser broncode scherm klaagt er ook over. Ik vertel voor je leerproces ook even niet waarom niet ;)

    Verder gebruik je altijd een hamburger menu, ook wanneer dat niet nodig is; bij voldoende beschikbare breedte pixels.

    Je hamburger menu is rechts uitgelijnd, maar je content links. Dat is niet logisch en is vervelend kijken.

    Je logo vind ik ook niet mooi. Te rommelig. Ook zie je hem alleen als je je menu opent. Terwijl dat ook een deel van je visitekaartje is.

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 13:43:
    [...]

    Hier heb ik wat aan, bedankt.

    Gezien de weinige projecten die ik kan laten zien, dacht ik dat het een goed idee was om meer te vertellen over mijzelf en hoe ik hier gekomen ben. Ik ga hiermee aan de slag en de content van 'about me' aanpassen.

    My work is inderdaad nog niet af, ik zal deze pagina offline halen en er een dummy link van maken voor nu.

    [...]

    Zal zeker even naar Cageka kijken, bedankt!

    Ik zal de verwoording/content nog eens onder de loep nemen.

    Je bent waarschijnlijk begonnen met het idee daar je werk te kunnen tentoonstellen, en dat is meer vanuit het "hobby" perspectief, maar nu wil je het gebruiken als portfolio, dan moet je het inderdaad saai professionaliseren.

    Het vervelende is, je bent al wat ouder en je hebt geen relevante werk ervaring. Dit zijn twee punten die er voor zorgen dat je bij voorbaat al met vooroordelen te maken krijgt, en je start dus met een achterstand.

    Ik zou persoonlijk twee dingen adviseren.
    Het eerste - in je motivatie moet je niet ingaan op dit punt. Blijf focussen op wat je kan en wat je voor waarde kunt toevoegen aan het bedrijf en de functie. Koppel dit aan de zaken die je jezelf al hebt geleerd en dus kunt. Zorg ook dat op je CV dit niet gelijk bovenaan staat, maar begin met je portfolio en skillsets die je wel hebt. Als je ze net onderaan kunt krijgen helemaal mooi. Niet liegen, althans dat raad ik niet aan, maar slim mee om gaan.
    Het tweede - probeer eens persoonlijk contact te hebben met wat goede recruitment bureaus. Op die manier kun je hopelijk al in een gesprek aantonen wat je houding is, welke skills je bezit, waar je mee bezig bent voordat "de vraag" komt. Hopelijk zien ze dan in dat ze je heus wel ergens kwijt kunnen in plaats van je gelijk af te schrijven.

    Top dat je deze stap wilt maken! Een andere aanpak zou nog zijn om bedrijven te zoeken die ook mensen willen omscholen. Denk aan de overheid, of iets massaals als Capgemini/Sogeti/Atos.


    Als ik dit zie dan sla ik helaas direct over, laat zien dat gebruiksvriendelijkheid niet heel hoog in het vaandel zit. Ik verwacht van een HBO developer dat hij wel in ziet dat dit niet gaat werken ;)

    SMA SB5.0 + 16x Jinko 310wp OWO + 10x Jinko 310wp WNW |--|--| Daikin 4MXM68N + 1x FTXA50AW + 3x FTXM20N


    Heb je de website wel eens getest op je telefoon?

    1 Read more bij de calculator werkt niet. Op mijn telefoon

    2 De animaties moeten er echt uit. Een website bezoeker is snel weg. Het laden duurt veelte lang.

    3 Index.html hoort niet thuis in de url

    4 Menu zit soms goed verstopt op je telefoon.

    5 Dit gezien? https://validator.w3.org/...w.vandermeijden.design%2F

    6 About my is engels en spaans?

    5 Kop zit veelte hoog op je telefoon.

    En ik zou het zowel in het Engels als Nederlands doen. Na deze 5 ben ik gestopt. Ik vermoed dat er nog wel meer voor verbetering is.

    [Voor 10% gewijzigd door TheDudez op 15-12-2021 14:27]

    Usenet handleidingen


    TheDudez schreef op woensdag 15 december 2021 @ 14:21:
    Heb je de website wel eens getest op je telefoon?

    1 Read more bij de calculator werkt niet. Op mijn telefoon

    2 De animaties moeten er echt uit. Een website bezoeker is snel weg. Het laden duurt veelte lang.

    3 Index.html hoort niet thuis in de url

    4 Menu zit soms goed verstopt op je telefoon.

    5 Dit gezien? https://validator.w3.org/...w.vandermeijden.design%2F

    6 About my is engels en spaans?

    5 Kop zit veelte hoog op je telefoon.

    Sorry maar ik zie aardig wat fouten in je website. En ik zou het zowel in het Engels als Nederlands doen.

    1 Klopt, hier staat ook dat de pagina voor de calculator nog niet klaar is dus de link is een javascript:void()

    2 Bij mij laad de pagina in .5 seconden op mijn telefoon en PC?

    3 Ik zal ernaar kijken

    4 Welke telefoon gebruikt u? Ik heb net de site nog eens bekeken op mijn telefoon (iPhone XR) en tablet maar de menu knop is ten alle tijden zichtbaar.

    5 Yes, ben hiermee bezig.

    6 Spaans? Deze website is Engels..


    Dit zou niet meer beschikbaar moeten zijn, deze pagina is offline gehaald.


    Goed dat je je portolio hebt gedeeld.

    Wat je laat zien zit meer in de webdesign hoek. Als je in die richting verder wil dan zal je veel meer aandacht moeten besteden aan details en ontwerp. Je hebt hier al wat goede feedback gekregen.

    De front-end development vacatures waar je op solliciteerd hebben waarschijnlijk veel meer met software ontwikkeling te maken. De JS op je site is alleen gebruikt om een statische site iets minder statisch te maken. Het demonstreert helemaal niet dat je kan programmeren.

    Ik zou proberen om echt een applicatie te schrijven. Maak bijvoorbeeld een chat app of een app die een publieke API consumeerd. Het studeren van HTML en CSS zou ik voor nu even op pauze zetten en volledig richten op JS en een framework.


    @aevitas1 Ik snap je probleem ze zeggen het niet maar voor de ICT ben je te oud. Ze verwachten dat je niet meer snel genoeg kan leren en doorontwikkelen. Ben zelf 54 heb in het verleden wel in de IT gewerkt ook maar toen ik vorig jaar weer naar IT en zelfs basis helpdesk functies solliciteerde kreeg ik alleen afwijzingen. Heel simpel je bent te oud en te wereldwijs. Als je hierin verder wilt blijven proberen maar probeer vooral te netwerken leg connecties en laat zien wat je kan. Begin eventueel als ZZP' er gewoon naast je baan. Is wat ik nu ook doe paar klanten naast mijn vaste baan. Ben er zelf niet heel erg actief mee maar het is wel de manier om je te ontwikkelen en mogelijk door te stromen in een vaste IT baan.
    Iets bouwen voor een vereniging of andere non-profit kan je ook vooruit helpen, het is altijd leuker met een echt doel aan het werk te zijn.

    [Voor 8% gewijzigd door Frogmen op 15-12-2021 14:46]

    Voor een Tweaker is de weg naar het resultaat net zo belangrijk als het resultaat.


    De kern van mijn verhaal is dat jij een bepaald denkniveau/kennis bezit en dat kan aantonen. Als je je vanuit een lager niveau opwerkt, dan heb je dat bewezen. Dat komt dus in die zin ook op hetzelfde neer.

    Als je dat niet hebt, zoals TS op dit moment, dan beargumenteer je of elk persoon zonder papiertje deze functie kan vervullen. Dat is gewoon niet zo. Dat moet je eerst bewijzen (door een opleiding, of door 'hard werken' idd zoals je het zelf zegt)..


    @aevitas1 Realiseer je overigens ook dat wij allemaal potentiële selectiecommissie leden zouden kunnen zijn. Velen hier hebben die achtergrond en/of zijn al eerder onderdeel geweest van een selectiecommissie. Alle kritische feedback die je hier krijgt zouden kunnen bijdragen aan een afwijzing op je sollicitatie.

    Het is daarbij wijs voor jezelf na te gaan waar je over twijfelt, en waar je bewuste keuzes maakt omdat jij vind dat dat bij uitstek illustreert wie jij bent. Als je daarvoor durft te staan, dan kan dat je ook krachtiger maken.

    Een voorbeeld zou het logo kunnen zijn dat ik rommelig noem. Misschien heb je daar wel een heel goed verhaal bij. Dan plaatst dat mijn afwijzing ook in perspectief. Dan was het misschien toch niks geworden tussen ons.

    Dat soort momenten heb ik ook genoeg gehad bij sollicitaties. Dat mij tijdens een sollicitatie iets werd gevraagd waar ik niet achter stond en we daaruit concludeerde dat dat hem dus niet ging worden.

    Precies wat @m2011 na mij ook schrijft.

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:44:
    Ik heb al geprobeerd mezelf anders op te stellen maar ik heb geen idee wat ze van een web developer verwachten. Juist hip of serieus en straight to the point?

    Hier zou ik sowieso niet aan beginnen. Wees gewoon jezelf. Je anders voordoen dan je bent hou je een paar gesprekken misschien nog vol, maar niet een paar jaar. Wordt je ook heel ongelukkig van. Als het geen match is is het geen match, door naar de volgende.


    CurlyMo schreef op woensdag 15 december 2021 @ 15:27:
    @aevitas1 Realiseer je overigens ook dat wij allemaal potentiële selectiecommissie leden zouden kunnen zijn. Velen hier hebben die achtergrond en/of zijn al eerder onderdeel geweest van een selectiecommissie. Alle kritische feedback die je hier krijgt zouden kunnen bijdragen aan een afwijzing op je sollicitatie.

    Het is daarbij wijs voor jezelf na te gaan waar je over twijfelt, en waar je bewuste keuzes maakt omdat jij vind dat dat bij uitstek illustreert wie jij bent. Als je daarvoor durft te staan, dan kan dat je ook krachtiger maken.

    Een voorbeeld zou het logo kunnen zijn dat ik rommelig noem. Misschien heb je daar wel een heel goed verhaal bij. Dan plaatst dat mijn afwijzing ook in perspectief. Dan was het misschien toch niks geworden tussen ons.

    Dat soort momenten heb ik ook genoeg gehad bij sollicitaties. Dat mij tijdens een sollicitatie iets werd gevraagd waar ik niet achter stond en we daaruit concludeerde dat dat hem dus niet ging worden.

    Precies wat @m2011 na mij ook schrijft.

    Goede punten, bedankt.

    Het logo ben ik zelf ook niet helemaal blij mee, maar ik heb nog niet de tijd gevonden om een nieuwe te maken met mijn beperkte photoshop kennis... :|


    @aevitas1 Wellicht is mijn vraag tussen alle andere adviezen niet aan bod gekomen. Maar waarom wil je dit specifieke werk gaan doen ? Zie voor een verdere uitwijding mijn eerdere post.

    Overigens om aan te sluiten op de rest, kijk eens wat je concurrentie (studenten, grafische mensen etc etc) allemaal voor websites in elkaar zetten.

    Ik heb er verder niet zoveel over te zeggen behalve dat het niet af is. En iets dat niet af is als een visite kaartje gebruiken gaat gewoon niet werken. Dan is het nog beter om niets te hebben. Alhoewel daar ook weer nadelen aan zitten.


    Niet in deze stand blijven hangen. Schets dan een paar nieuwe logo-ideën op papier - dat kun je vast wel. Uitwerken en in Photoshop (of een ander pakket) namaken komt daarna wel. Focus op wat je wél kan en wilt, zoals anderen al aangaven.

    .    < G o o o o o o o o g l e >
    Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende


    Ik ben een diagonale lezer en had gelezen dat je 51 was op basis van dit tekstje in je portfolio:

    From the age of 5 I have been intrigued by games. I started with the Super Nintendo and later on I manag....

    Ligt waarschijnlijk meer aan mij dan aan de de tekst... Maar dit zou ook in je nadeel kunnen werken denk ik. Misschien er een komma tussen proppen.


    DUX schreef op woensdag 15 december 2021 @ 16:16:
    [...]

    Niet in deze stand blijven hangen. Schets dan een paar nieuwe logo-ideën op papier - dat kun je vast wel. Uitwerken en in Photoshop (of een ander pakket) namaken komt daarna wel. Focus op wat je wél kan en wilt, zoals anderen al aangaven.

    Ik heb al het een en ander op papier klaar liggen. :)

    CornermanNL schreef op woensdag 15 december 2021 @ 15:37:
    @aevitas1 Wellicht is mijn vraag tussen alle andere adviezen niet aan bod gekomen. Maar waarom wil je dit specifieke werk gaan doen ? Zie voor een verdere uitwijding mijn eerdere post.

    Overigens om aan te sluiten op de rest, kijk eens wat je concurrentie (studenten, grafische mensen etc etc) allemaal voor websites in elkaar zetten.

    Ik heb er verder niet zoveel over te zeggen behalve dat het niet af is. En iets dat niet af is als een visite kaartje gebruiken gaat gewoon niet werken. Dan is het nog beter om niets te hebben. Alhoewel daar ook weer nadelen aan zitten.

    Ik vind het 'development' gedeelte leuk en dan met name het proces. Een van de problemen in de horeca als kok is dat dit juist steeds makkelijker word (dmv het werken met half-fabricaat of zelfs kant en klaar waar enorm veel bedrijven mee werken), wil je toch vers koken dan loop je weer tegen vaak bizarre werkuren aan (+ werktijden werken gewoon niet meer met een kleine).

    Ik vind wat ik nu doe als developer interessant, er zijn enorm veel mogelijkheden en wegen die je kunt nemen en je bent nooit uitgeleerd. Het blijft zichzelf ook continu vernieuwen waardoor het (lijkt mij) interessant blijft, ik denk dat ik stiekem ook een beetje verslaafd ben aan het hele leerproces omdat ik halverwege een cursus al aan het kijken ben naar de volgende.

    sonysaygo schreef op woensdag 15 december 2021 @ 16:45:
    Ik ben een diagonale lezer en had gelezen dat je 51 was op basis van dit tekstje in je portfolio:

    [...]

    Ligt waarschijnlijk meer aan mij dan aan de de tekst... Maar dit zou ook in je nadeel kunnen werken denk ik. Misschien er een komma tussen proppen.

    Aangepaste in de komende update die voor vanavond gepland is. Thanks! :)


    Ik zou me niet teveel op je website richten, een goed CV (in pdf) is imo veel waardevoller. Probeer het daarin zakelijk te houden. Men drukt nu eenmaal wat makkelijker een pdfje af dan een website. Dat je werkervaring hebt is goed, ook al is dat in de horeca. Dat je games speelt is dan weer minder interessant, je kan het onder het kopje hobby's plaatsen 9als je er een goed verhaal bij kan houden zou ik dat zeker doen).

    Of je een HBO hebt gedaan of niet hangt af van het bedrijf waar je solliciteert. Bij de meeste banken en verzekeraars kom je er zonder HBO vrijwel niet in. Bij kleinere bedrijfjes soms wel. Vaak is de HBO zelf niet zo relevant, het wordt meer gezien als brevet van denkvermogen. Bij meer werkervaring telt geen HBO minder zwaar.

    Overigens, om feedback bij een afwijzing vragen zou ik niet doen, ik ben er in ieder geval nog nooit wijzer van geworden. Voor de rest kritisch naar jezelf kijken (maar wel in jezelf geloven) en volhouden, dan vind je vast wel wat.

    [Voor 15% gewijzigd door elhopo op 15-12-2021 17:20]

    Blijkt dat citroenvlinders helemaal niet naar citroen smaken.


    Als je als front-ender zonder portfolio solliciteert met zijn ervaring?

    geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


    CornermanNL schreef op woensdag 15 december 2021 @ 12:27:
    Ik zou ook eens kijken bij iets binnen de overheid/semi overheid, de belastingdienst een grote gemeente, een universiteit, wellicht niet heel populair hier maar zeker als starter in een nieuwe tak van sport is de overheid een prima plek. Zeker qua arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

    Om hier even op in te haken: developmentwerkzaamheden worden bij overheden vaak uitbesteed. In ieder geval bij de lagere overheden, ik weet niet precies hoe het bij de Rijksoverheid zit. Meestal is er een (flextender) contract voor x periode. Wij hebben bijvoorbeeld via flextender een front-end developer in dienst die 8 uur per week aan onze belangrijkste websites werkt.

    @aevitas1 Mocht je je willen onderscheiden: ik merk heel vaak dat met name kleinere developmentpartijen geen reet weten van WCAG 2.1-richtlijnen (in het specifiek niveau A en AA). En dat terwijl het intussen een wettelijke verplichting is voor overheden om daaraan te voldoen. Lighthouse (ingebakken in Chrome) is altijd een mooi startpunt. Ook altijd leuk bij aanbestedingen. Zegt bedrijf aan WCAG te kunnen voldoen, maar blijkt het in de praktijk niet zo te zijn |:(

    Ik zie dat je portfoliosite daar heel prima op scoort, dus wellicht weet je daar al wat van. Maar zo niet, lijkt het mij verstandig je daarin te verdiepen.


    sOid schreef op woensdag 15 december 2021 @ 17:21:
    [...]

    Om hier even op in te haken: developmentwerkzaamheden worden bij overheden vaak uitbesteed. In ieder geval bij de lagere overheden, ik weet niet precies hoe het bij de Rijksoverheid zit. Meestal is er een (flextender) contract voor x periode. Wij hebben bijvoorbeeld een front-end developer in dienst die 8 uur per week aan onze belangrijkste websites werkt.

    @aevitas1 Mocht je je willen onderscheiden: ik merk heel vaak dat met name kleinere developmentpartijen geen reet weten van WCAG 2.1-richtlijnen (in het specifiek niveau A en AA). En dat terwijl het intussen een wettelijke verplichting is voor overheden om daaraan te voldoen. Lighthouse (ingebakken in Chrome) is altijd een mooi startpunt. Ook altijd leuk bij aanbestedingen. Zegt bedrijf aan WCAG te kunnen voldoen, maar blijkt het in de praktijk niet zo te zijn |:(

    Ik zie dat je portfoliosite daar heel prima op scoort, dus wellicht weet je daar al wat van. Maar zo niet, lijkt het mij verstandig je daarin te verdiepen.

    Accessability ben ik inderdaad mee bezig geweest toen ik deze website herschreef met SASS. Grappig dat je dit noemt, gisteren zat ik hier toevallig over na te denken om hier meer over te leren en mijn specialisatie van te maken.

    Wel fijn om te weten dat het kleine beetje dat ik gedaan heb zichtbaar is. :)


    Mja, je kan het als showcase gebruiken, maar de kans is groot dat mensen een klein foutje zien en je dan al snel afserveren. Als een recruiter standaard een CV krijgt en ineens een link naar een website ipv een CV dan lig je toch wat achter, tenzij het echt een flitsende show is. Dat is althans mijn mening, voor wat het waard is. (ik weet wel iets van recruitment). Maar... ymmv natuurlijk.

    Blijkt dat citroenvlinders helemaal niet naar citroen smaken.


    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 17:25:
    [...]

    Accessability ben ik inderdaad mee bezig geweest toen ik deze website herschreef met SASS. Grappig dat je dit noemt, gisteren zat ik hier toevallig over na te denken om hier meer over te leren en mijn specialisatie van te maken.

    Wel fijn om te weten dat het kleine beetje dat ik gedaan heb zichtbaar is. :)

    :) Siteimprove heeft een mooie (gratis) accessibility checker als browserextensie (ook voor Chrome). Die gaat wat dieper dan Lighthouse.

    Eerder dit jaar is er trouwens een eerste opzet verschenen voor WCAG 2.2. Ik weet niet precies wanneer die definitief wordt vastgesteld, maar als je dit boeiend vindt dan kan het geen kwaad om meteen daar een blik op te werpen.

    Tevens denk ik dat je er niet verkeerd aan doet om een stageplaats te zoeken. Ik begrijp dat je natuurlijk ook je rekeningen moet betalen, maar als een stageplaats ook maar enigszins in je agenda past kan het je wel helpen om werkervaring op te doen en referenties te krijgen.


    Ik ben zelf ook van de horeca in de IT gegaan op m'n 30e. Weliswaar met een Master in IT, dus in mijn geval was het slechts een vinkje aanzetten op linkedIN, maar het kan zeker. :) Juist omdat ik ervaring had als chef én de juiste theoretische kennis van IT had kreeg ik enorm veel goede feedback. Iemand die het een beetje snapt weet hoe hard werken de horeca is.

    Inmiddels zit ik ook aan de andere kant van de tafel, en als je het mij vraagt verwacht je iets te veel. Een half jaar hobbyen zonder HBO-papiertje maakt nog niet dat een werkgever veel tijd en geld in je wil investeren.

    Kan je niet gaan helpen sleutelen aan een gaming website? Er zijn genoeg grote sites die drijven op werk van vrijwilligers met een professionele achtergrond, en het zijn vaak complexe websites. Lijkt me een goede om ervaring op te doen.

    Wat je ook nog kan overwegen is 2 a 3 dagen ZZP'en in de horeca voor een redelijk tarief en dan de overige dagen een (deeltijd) HBO gaan doen. Ondertussen zoeken naar bedrijven die je aan willen nemen terwijl jij je HBO afrondt.


    sOid schreef op woensdag 15 december 2021 @ 17:21:
    [...]

    Om hier even op in te haken: developmentwerkzaamheden worden bij overheden vaak uitbesteed. In ieder geval bij de lagere overheden, ik weet niet precies hoe het bij de Rijksoverheid zit. Meestal is er een (flextender) contract voor x periode. Wij hebben bijvoorbeeld via flextender een front-end developer in dienst die 8 uur per week aan onze belangrijkste websites werkt.

    De hogere overheden is er ook SSC-ICT, opzich geen verkeerde plek voor de TS om het eens te proberen.


    sOid schreef op woensdag 15 december 2021 @ 17:21:
    [...]

    Om hier even op in te haken: developmentwerkzaamheden worden bij overheden vaak uitbesteed. In ieder geval bij de lagere overheden, ik weet niet precies hoe het bij de Rijksoverheid zit. Meestal is er een (flextender) contract voor x periode. Wij hebben bijvoorbeeld via flextender een front-end developer in dienst die 8 uur per week aan onze belangrijkste websites werkt.

    @aevitas1 Mocht je je willen onderscheiden: ik merk heel vaak dat met name kleinere developmentpartijen geen reet weten van WCAG 2.1-richtlijnen (in het specifiek niveau A en AA). En dat terwijl het intussen een wettelijke verplichting is voor overheden om daaraan te voldoen. Lighthouse (ingebakken in Chrome) is altijd een mooi startpunt. Ook altijd leuk bij aanbestedingen. Zegt bedrijf aan WCAG te kunnen voldoen, maar blijkt het in de praktijk niet zo te zijn |:(

    Ik zie dat je portfoliosite daar heel prima op scoort, dus wellicht weet je daar al wat van. Maar zo niet, lijkt het mij verstandig je daarin te verdiepen.

    Er wordt veel ingehuurd inderdaad, maar er is ook zat intern te doen, wellicht op iets andere functies dan het (diepere) ontwikkelwerk, maar zeker zat werk om je langzaam maar zeker een goede start te geven en uiteindelijk te komen op de plek die je in gedachten hebt. Het is immers niet zo dat je direct maar ontwikkelaar bent. Zeker ook niet met, om het oneerbiedig te zeggen, hobby projecten.

    Het is steeds belangrijker om goed te kunnen analyseren, te weten hoe een team werkt en wat de specifieke functies zijn. Je kan prima ervaring in een IT omgeving opdoen vanuit een andere rol dan die droom die je hebt om ontwikkelaar te worden. En wie weet waar het toe leidt. Ik zie vooral dat zij instromers ambitie hebben vanuit een hobbymatige interesse gecombineerd met een goed betalend vooruitzicht. Er zit een soort romantiek in die er niet (meer) is.

    De realiteit van de werkzaamheden vallen vaak zwaar tegen, zeker in de meer junior gerichte posities.
    Programmeren is steeds vaker vooral leren hoe je moet denken en steeds minder het ontwikkelen zelf. Moet ook gebeuren en kan erg leuk zijn , maar het is al lang niet meer zo dat iemand iets vraagt en dat er dan een stel developers maar leuk aan de slag gaan totdat ze met 'iets' terugkomen. De dynamiek is heel anders dan pak hem beet 20 jaar geleden (of 10).

    Het is al veel verder afgekaderd alvorens er iets gebouwd gaat worden. En daar moet je al snel in mee kunnen. Of dat nog kan vanuit een pure hobby achtergrond op haalbare termijn voor veel commerciële partijen ? Ik denk het niet. Het is of een stoomcursus als trainee , of met een gedegen opleiding en ervaring binnenkomen.

    En dan is als zij instromer development wellicht niet de juiste stap. Dat komt later wellicht wel. Er is zoveel te doen op het gebied van aan development gerelateerde functies dan je focus alleen op de front end richten omdat je daar toevallig leuke hobby aan hebt.


    Om mijn mening maar eens te delen; zelf ben ik stagebegeleider van de front-end stagiairs bij mijn bedrijf. Nu moet ik eerlijk toegeven dat jouw portfolio website wel lijkt op wat ik zou verwachten van een stagiair.

    Beetje speels, zoals eerder aangegeven veel toevoegingen die erin zitten omdat het veel werk was en 'gaaf' is. Tof dat je dat kan natuurlijk, maar zelf zou ik het proberen op te splitsen. De website die je nu hebt zou ik meer als 'hobby' website zien en niet als serieuze portfolio website, wellicht een idee om gewoon een nieuwe site te beginnen en deze te houden voor het uitproberen van dingen?

    Desalniettemin moet ik toegeven, je bent nu 5 maanden bezig, dan pak je het wel snel op hoor. Dat mag ook wel gezegd worden.

    Het komt eigenlijk vooral op deze 3 punten neer:
    -> Zorg voor een professionelere uitstraling van je portfolio
    -> Laat zien dat je serieus bent
    -> Verbeter je HTML, SCSS en vooral JavaScript skills nog meer

    En dan voor de rest zit je wel op de goede weg denk ik.


    chrisborst schreef op woensdag 15 december 2021 @ 08:25:
    @aevitas1
    Volgens mij is het antwoord hierboven al gegeven. Staat ook op de site van het LOI:
    Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.
    Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik een beetje schrik dat je deze conclusie niet zelf had kunnen trekken :/

    Komt doordat hij geen hbo-opleiding heeft gedaan :+

    Je zit al op 7. Maar als je terug gaat tellen, wordt het natuurlijk alsmaar minder ;)


    Omdat solliciteren voor een belangrijk deel om presentatie gaat neem ik even het eerste about stukje van je website erbij en schrijf bij elke zin mijn eerste gedachte op om mijn punt duidelijk te maken:

    I started web development in july 2021.

    Door de maand zo concreet te noemen maak je het heel makkelijk om te denken: 'oh, hij is pas net begonnen'. Zonder te liegen kun je ook enkel het jaar 2021 noemen. Iets geïnspireerder dan 'started' mag ook wel. Zoiets als 'commited myself to' klinkt al veel serieuzer.

    My (current) area of interest is front-end.

    Eerste gedachte: 'hij kan volgende week zomaar weer interesse hebben in iets anders.' De '(current)' moet hier echt weg en ik denk dat je je interessegebied ook in veel meer detail kunt beschrijven. Noem bijvoorbeeld de frameworks waar je in bijzonder interesse in hebt, oid.

    I want to become a full-stack developer eventually.

    Ambitie is goed, maar dat moet je eigenlijk pas na je ervaring noemen. Meteen over ambitie beginnen impliceert dat je nu nog niks of heel weinig kunt. Bovendien kun je, als je je ervaring concreet benoemt, ook veel specifieker ingaan op wat je in de toekomst beter wilt kunnen. Dan geef je dus ook veel meer substantie aan je ambitie.

    Right now I am working hard to increase my skill-set.

    Wederom suggereert dit dat je nu nog vrij weinig kunt. Het is niet erg om daar open over te zijn, maar je moet ook niet met je gebrek aan ervaring te koop lopen.

    I am available for small collaborations or projects.

    Ik dacht dat je een baan zocht? 'Small collaborations or projects' klinkt alsof je echt slechts hobbymatig aan development doet en hooguit voor de vrijdagmiddag iets zoekt. Schrijf juist dat je jezelf wilt toewijden en dat je open staat voor fulltime commitment.

    Nu gaat het mij er niet primair over dat je dit stukje moet verbeteren. Dat moet zeker, maar het kan zomaar zijn dat de bescheidenheid en vrijblijvendheid die je in dit stukje toont ook de manier waarop je je verder presenteert bepaalt. Let daarop, is mijn advies.

    aevitas1 schreef op woensdag 15 december 2021 @ 17:03:
    Ik vind het 'development' gedeelte leuk en dan met name het proces. Een van de problemen in de horeca als kok is dat dit juist steeds makkelijker word (dmv het werken met half-fabricaat of zelfs kant en klaar waar enorm veel bedrijven mee werken)

    Dit!!! Je noemt dit hier even tussen neus en lippen door, maar dit is natuurlijk een goed passende en ook sprekende rechtvaardiging om de switch van kok naar IT te maken. Vertel het ook gerust zo in een sollicitatiebrief of -gesprek. Je zoekt complexiteit, wilt niet alleen maar met kant-en-klare toepassingen werken maar dingen echt opbouwen.


    Bedrijven kijken naar competenties, een diploma toont dat makkelijk aan, dus het is aan jou om de gezochte competenties op een andere manier aan te tonen. En dat moet geen zoekplaatje worden, want dan heeft een recruiter er geen zin in.

    HBO werk en denkniveau: Je cursus die je met vlag en wimpel hebt gehaald, maar door tijdgebrek een andere manier hebt gevonden om je het vak eigen te maken.

    React: Ik heb deze site in React gemaakt, ik werk graag met react want...

    Oplossingsgericht denken: In de horeca liep ik hier tegenaan en doe dan dit. Tijdens het ontwerpen van websites merk ik dat ik ook dergelijke oplossingen vind, bijvoorbeeld...

    Dat ze zeggen dat je papiertje geen HBO is hoeft geen probleem te zijn, zeggen dat het wel genoeg is gaat je alleen niet helpen.


    Frogmen schreef op woensdag 15 december 2021 @ 14:44:
    @aevitas1 Ik snap je probleem ze zeggen het niet maar voor de ICT ben je te oud. Ze verwachten dat je niet meer snel genoeg kan leren en doorontwikkelen. Ben zelf 54 heb in het verleden wel in de IT gewerkt ook maar toen ik vorig jaar weer naar IT en zelfs basis helpdesk functies solliciteerde kreeg ik alleen afwijzingen. Heel simpel je bent te oud en te wereldwijs.

    Mijn ervaring, niemand is te oud en je leervermogen blijft nog heel lang goed als je dat wil en er tijd aan besteed. Zeker als je nog in je 30er jaren zit. Dus ze zeggen het niet en bedoelen het ook niet....

    Wat ik merk bij de 'ouderen', veel hebben hun prioriteiten niet op orde. Om een beeld te schetsen, ze zitten liever op zaterdag & zondag middag bij hun moeder/familie en netflixen de hele week. Als ze ook maar een paar uurtjes van deze tijd besteden aan zelfstudie dan leren ze net zo hard als die 'jongeren'. Maar dan zijn ze te 'wereldwijs' en werken om te leven etc. |:(

    Wereldwijs... ik kom maar bar weinig mensen die ik wereldwijs vind en het dus imo zijn. Er vanuit gaan dat je het nooit bent/word kan dus handig zijn. Maar volgens mij bedoelde je werelds eigenwijs :+ ?

    [Voor 4% gewijzigd door Furion2000 op 16-12-2021 08:56]


    @Furion2000 Dus jij weet als 32 jarige wat ik meemaak en heb meegemaakt dat is dus echt pure arrogantie. Aan de andere kant zit in je verhaal best een kern van waarheid, ik laat mij niet meer gek maken door een werkgever die van alles eist.
    Overigens is het mij wel degelijk letterlijk gezegd (vond het in ieder geval eerlijk) dat de ontwikkelingen in de IT zo snel gaan dat zelfs de jongeren het met moeite bijhouden en dat dat voor mij te zwaar zou zijn.
    Dus reken er maar op dat je op een gegeven moment vervangen wordt want je bent te oud en te traag ;-)
    Persoonlijk denk ik dat de IT juist wat ouderen nodig heeft al is het maar om af en toe op de rem te trappen naar het grote geheel te kijken en vragen te stellen, gaan we nog wel de goede kant op is dit nog steeds wat de klant en de gebruiker willen. Jongeren zijn soms ook te loyaal en enthousiast waarbij men ook wel het doel uit het oog verliest. Voor wat betreft zelfstudie in 1998 was ik systeembeheerder/ helpdeskmedewerker ben het geworden door zelfstudie, door hobby door interesse er waren cursussen maar zeer beperkt. Ik heb altijd geleerd door doen, lezen en opzoeken. Daar heb ik meer van geleerd dan van de meeste cursussen waarin vooral een aap een trucje geleerd wordt. En eigenwijs! Wijsheid vergaar je door te luisteren naar iedereen en vragen te stellen. Leeftijd doet er dan niet toe.

    Voor een Tweaker is de weg naar het resultaat net zo belangrijk als het resultaat.


    Frogmen schreef op donderdag 16 december 2021 @ 09:14:
    @Furion2000 Dus jij weet als 32 jarige wat ik meemaak en heb meegemaakt dat is dus echt pure arrogantie. Aan de andere kant zit in je verhaal best een kern van waarheid, ik laat mij niet meer gek maken door een werkgever die van alles eist.
    Overigens is het mij wel degelijk letterlijk gezegd (vond het in ieder geval eerlijk) dat de ontwikkelingen in de IT zo snel gaan dat zelfs de jongeren het met moeite bijhouden en dat dat voor mij te zwaar zou zijn.
    Dus reken er maar op dat je op een gegeven moment vervangen wordt want je bent te oud en te traag ;-)

    Misschien ligt het ook wel iets genuanceerder. Dat de 'ouderen' al zo vaak 'grote' en 'belangrijke' ontwikkelingen hebben meegemaakt die uiteindelijk nergens op uitliepen, dat ze niet meteen in iedere nieuwe ontwikkeling duiken, maar liever eerst de kat uit de boom kijken.


    TS, heb je vanuit je sollicitaties concrete feedback gekregen over waarom men niet met je verder wil / of men andere feedback voor je heeft? Als daar een gemene deler in te vinden is kan je gericht aan iets werken.

    Furion2000 gaf het ook al aan. Het is in mijn ervaring prima om feedback te vragen (ook in je sollicatiegesprek). Je laat daarmee zien aan de recruiter/hiring manager dat je hiervoor open staat en je krijgt ook een beeld wat deze mensen nu eigenlijk van een kandidaat verwachten. Als je dit aan het einde van het gesprek doet en het duidelijk over jou als persoon gaat (versus op hoe je matched op de job) dan is dat vaak geen probleem. Iets aan het eind als "Bedankt voor het fijne gesprek! Ik heb wel nog een vraagje; zou je mij iets van feedback kunnen geven over mijn cover letter / cv?" of "Bedankt voor het fijne gesprek! Misschien een ietwat ongebruikelijke vraag, maar ik vroeg mij af of je iets van feedback hebt over dit gesprek en of er misschien dingen zijn die ik extra had moeten benadrukken"?
    Serieus doen. Het geeft een menselijke connectie en het laat de recruiter nog even nadenken over de goede dingen.

    Dat gezegd hebbende, vanuit mijn perspectief als "hiring manager" is het hebben van een duidelijk C.V. en een redelijke portfolio belangrijk om de afweging te maken of het hebben van een gesprek de moeite waard is. Daarbij probeer je een beeld te krijgen van de kennis en ervaring die de mensen hebben, de motivatie/drive die mensen laten zien en of men de moeite heeft genomen om zaken net en correct aan te leveren (dus geen spelvouten of niet werkende pagina's).
    Jij zou voor mij een plusje krijgen in de categorie motivatie. Mensen die zij-instromen of bijvoorbeeld VMBO->MBO->HBO doen laten zien dat ze vasthoudend zijn of moeilijke/lastige keuzes durven te maken. En dat is een goed teken. Je portfolio is wat minder, maar met de feedback van hierboven moet dat goed kunnen komen.

    Stel dat er een kennismakingsgesprek zou komen, dan probeert de recruiter/hiring manager eigenlijk drie dingen uit te zoeken:
    -Past deze kandidaat in het team qua way of working / persoonlijkheid?
    -Kan de kandidaat het werk al doen of is hij in staat om het redelijk snel te leren?
    -Passen de ideen/waarden die de kandidaat heeft bij het bedrijf?

    Bij mensen die dezelfde "taal" spreken en dezelfde ervaringen hebben opgedaan valt in een redelijk gesprek wel een goed beeld hiervan te krijgen. Zet twee developers bij elkaar en ze vinden altijd wel een gespreksonderwerp waar ze echt los op kunnen gaan. Zet een developer en een chef-kok bij elkaar en dan zal dat vermoedelijk wat stroever gaan.
    Als ik met jou zou praten, dan zou ik benieuwd zijn hoe jouw achtergronden, ervaringen en kennis matchen met het beeld van de "desired-unicorn-candidate". Als die vertaalslag niet goed gaat, dan zal men wellicht geneigd zijn om voor een "veiligere" kandidaat te gaan.
    Vraag aan jou: is dit herkenbaar? Wordt je redelijk doorgezaagd hierover? If so: wellicht goed om de meest voorkomende vragen al te verwerken in je motivatiebrief zodat het duidelijk is voor de recruiters dat je goed hebt nagedacht over waarom je dit wilt doen en dat je eigenlijk niet alleen een veilige keuze bent, maar ook een frisse blik hebt.

    Een troost: over het algemeen is het beter om een kandidaat te hebben die 60% van de benodigde skillset heeft, een lading aan enthousiasme, binnen het team past en bereid is om verder te leren, dan een kandidaat die 100% van de skillset heeft maar niet in het team past. Dus geef niet op!

    Overigens, met name recruiters en hiring mangers worden getraind in het identificeren van een kandidaat die authentiek/zichzelf is en een kandidaat die een masker voorhoudt om het gewenste beeld te laten zien. Doe dat voor zowel jezelf als een bedrijf niet. Denk na over wat jouw "value proposition" is (bijvoorbeeld: gedreven kandidaat met levenservaring die graag hard aan het werk wil in dit veld om zijn creativiteit kwijt te kunnen) en wat je belangrijk vind om uit je werk te halen ("intrinsieke motivatie") en verwerk dat in je verhaal.


    Frogmen schreef op donderdag 16 december 2021 @ 09:14:
    @Furion2000 Dus jij weet als 32 jarige wat ik meemaak en heb meegemaakt dat is dus echt pure arrogantie. Aan de andere kant zit in je verhaal best een kern van waarheid, ik laat mij niet meer gek maken door een werkgever die van alles eist.
    Overigens is het mij wel degelijk letterlijk gezegd (vond het in ieder geval eerlijk) dat de ontwikkelingen in de IT zo snel gaan dat zelfs de jongeren het met moeite bijhouden en dat dat voor mij te zwaar zou zijn.
    Dus reken er maar op dat je op een gegeven moment vervangen wordt want je bent te oud en te traag ;-)
    Persoonlijk denk ik dat de IT juist wat ouderen nodig heeft al is het maar om af en toe op de rem te trappen naar het grote geheel te kijken en vragen te stellen, gaan we nog wel de goede kant op is dit nog steeds wat de klant en de gebruiker willen. Jongeren zijn soms ook te loyaal en enthousiast waarbij men ook wel het doel uit het oog verliest. Voor wat betreft zelfstudie in 1998 was ik systeembeheerder/ helpdeskmedewerker ben het geworden door zelfstudie, door hobby door interesse er waren cursussen maar zeer beperkt. Ik heb altijd geleerd door doen, lezen en opzoeken. Daar heb ik meer van geleerd dan van de meeste cursussen waarin vooral een aap een trucje geleerd wordt. En eigenwijs! Wijsheid vergaar je door te luisteren naar iedereen en vragen te stellen. Leeftijd doet er dan niet toe.

    Ik praat in algemene zin vanuit mijn eigen ervaring, dat je het direct persoonlijk oppakt en persoonlijk terugkaatst vind ik dan weer krom. Je had hier even vragen kunnen stellen voordat je het arrogantie noemt?

    Genoeg oudere collega's waar ik dagelijks veel van leer en die op die rem trappen waar nodig. Zelfs iemand waarmee ik wekelijks een avondje 'rommel' (zelfstudie) Jou ervaring is de ander dus niet en daarmee bedoel ik dat je niet tegen TS moet zeggen dat hij met 30 te oud is voor dit wereldje. Dat het voor jou zo was, wil niet zeggen dat dat bij iedereen zo zal zijn?

    De rest van je verhaal; hoe jij toch bewezen hebt dat je zelfstudie hebt toegepast terwijl ze tegen je zeiden dat je te oud was bewijst toch mijn punt? Ik vind dat je met die instelling wel veel toegevoegde waarde hebt.

    Vind het in algemene zin zonde dat afwijzingen mensen kan doen laten geloven dat ze niet goed genoeg zijn voor iets of iets niet zouden kunnen.

    Dikgedrukte dus mijn punt wat ik met de rest probeer te beargumenteren. In algemene zin.

    @Rubbergrover1 Ja klopt en ook daar zit nogal een balans in. Enerzijds leer je dus van iemands ervaring en maak je niet dezelfde fouten en anderzijds probeer je iets een paar jaar later nog eens omdat het met de nieuwe ontwikkelingen en een ander groepje mensen ineens wel zou kunnen lukken.

    De mensen uit balans kennen we ook en dan visualiseer ik even iemand die met een blij gezicht in elke kuil stapt en gewoon blijft lachen en die boer met kiespijn die met zijn handen over elkaar af en toe boos er wat uit flapt. :+

    Factor leeftijd is voor mij gewoon niet merkbaar, mentaliteit daarentegen zeker

    [Voor 4% gewijzigd door Furion2000 op 16-12-2021 11:15]


    Furion2000 schreef op donderdag 16 december 2021 @ 10:42:
    [...]

    @Rubbergrover1 Ja klopt en ook daar zit nogal een balans in. Enerzijds leer je dus van iemands ervaring en maak je niet dezelfde fouten en anderzijds probeer je iets een paar jaar later nog eens omdat het met de nieuwe ontwikkelingen en een ander groepjes mensen ineens wel zou kunnen lukken.

    De mensen uit balans kennen we ook en dan visualiseer ik even iemand die met een blij gezicht in elke kuil stapt en gewoon blijft lachen en die boer met kiespijn die met zijn handen over elkaar af en toe boos er wat uit flapt. :+

    Factor leeftijd is voor mij gewoon niet merkbaar, mentaliteit daarentegen zeker

    Daarnaast is er ook de impliciete 'vertaling' van observatie naar het beeld van iemands mentaliteit. Als iemand bijvoorbeeld ziet dat voor de tiende keer het wiel opnieuw wordt uitgevonden of als er weer een nieuwe guru/leer populair wordt die in grote lijnen oude wijn in nieuwe zakken is. En daarom niet meteen enthousiast zich daar volop op stort. Dan kan dat overkomen als niet-gemotiveerd of de prioriteiten verkeerd hebben. Of het kan zelfs overkomen alsof zo iemand het allemaal niet meer kan bijhouden. Terwijl dat dus helemaal niet het geval hoeft te zijn. Het kan juist zijn dat zo iemand juist vanuit de 'juiste' mentaliteit liever meer energie steekt in werkinhoudelijke zaken. Dus mentaliteit is dan niet: hakken in het zand tegen alle veranderingen, maar eerder: niet als een jonge hond overal achteraan rennen en intussen vergeten dat je ook nog klanten te bedienen hebt.

    [Voor 17% gewijzigd door Rubbergrover1 op 16-12-2021 10:56]


    Rubbergrover1 schreef op donderdag 16 december 2021 @ 10:53:
    [...]

    Daarnaast is er ook de impliciete 'vertaling' van observatie naar het beeld van iemands mentaliteit. Als iemand bijvoorbeeld ziet dat voor de tiende keer het wiel opnieuw wordt uitgevonden of als er weer een nieuwe guru/leer populair wordt die in grote lijnen oude wijn in nieuwe zakken is. En daarom niet meteen enthousiast zich daar volop op stort. Dan kan dat overkomen als niet-gemotiveerd of de prioriteiten verkeerd hebben. Of het kan zelfs overkomen alsof zo iemand het allemaal niet meer kan bijhouden. Terwijl dat dus helemaal niet het geval hoeft te zijn. Het kan juist zijn dat zo iemand juist vanuit de 'juiste' mentaliteit liever meer energie steekt in werkinhoudelijke zaken. Dus mentaliteit is dan niet: hakken in het zand tegen alle veranderingen, maar eerder: niet als een jonge hond overal achteraan rennen en intussen vergeten dat je ook nog klanten te bedienen hebt.

    In jou uitleg klopt het en ben ik mij daarvan bewust, ze meekrijgen is dan een challenge, maar als ze merken dat je naar ze luistert en de input meeneemt kunnen ook die mensen enorm enthousiast worden - kartrekkers zelfs. Vind ik nog wel enorm lastig om altijd bij iedereen te doen haha.

    Ik doelde met mentaliteit meer op de werkmentaliteit in de brede zin, want ondanks dat we altijd uit moeten gaan van de beste intenties, zijn er genoeg mensen met verkeerde intenties. Ik denk dan aan mensen die te ver uit balans zijn, daar moet je van hele goede huize komen om die nog 'mee' te krijgen.

    Lastig om iets te vinden als overal een uitzondering op is en andere interpretatie, maar goed zonder dat is het ook zo zwart/wit :+

    [Voor 4% gewijzigd door Furion2000 op 16-12-2021 11:17]


    Als laatste opmerking denk ik dat bedrijven misschien wel eens wat meer gebruik moeten maken van de mogelijkheid van proeftijd of een half jaar contract. Geef iemand een kans maar wees daar heel eerlijk over en begeleid iemand dan ook. Feit is dat je de MBO en HBO niet kan vergelijken met de huidige opleidingen ze zijn vooral anders van opzet.

    Voor een Tweaker is de weg naar het resultaat net zo belangrijk als het resultaat.


    Leon T schreef op donderdag 16 december 2021 @ 10:19:
    TS, heb je vanuit je sollicitaties concrete feedback gekregen over waarom men niet met je verder wil / of men andere feedback voor je heeft?

    Furion2000 gaf het ook al aan. Het is in mijn ervaring prima om feedback te vragen (ook in je sollicatiegesprek).

    Jij zou voor mij een plusje krijgen in de categorie motivatie. Mensen die zij-instromen of bijvoorbeeld VMBO->MBO->HBO doen laten zien dat ze vasthoudend zijn of moeilijke/lastige keuzes durven te maken.

    Eigenlijk alleen de opmerking over HBO, ze hebben geen personeel voor begeleiding e.d. Ik heb nu 2 feedback vragen de mail uit gegooid, ben benieuwd of er iets uit komt als ik antwoord krijg.

    Ik heb nog geen gesprek gehad helaas.. 1 keer met een recruiter van iSense, die had een passende vacature gevonden voor een baan als Red Hat/BeInformed (automatisering) developer. 0 ervaring in, maar ik vond het er interessant uit zien en het zou 8 maanden duren dus ik dacht waarom ook niet.

    Helaas ben ik hier niet tot de werkgever gekomen dus ook daar geen gesprek.

    De opmerking over een plusje krijgen voor motivatie / omscholing krijg ik daarentegen wel regelmatig.

    Sources


    Article information

    Author: John Strickland

    Last Updated: 1704176281

    Views: 1179

    Rating: 3.7 / 5 (43 voted)

    Reviews: 90% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: John Strickland

    Birthday: 1952-11-01

    Address: 5950 Julie Pike, Port Valerieshire, WI 78775

    Phone: +4286352741368536

    Job: Article Writer

    Hobby: Wine Tasting, Playing Chess, Scuba Diving, Quilting, Swimming, Badminton, Rock Climbing

    Introduction: My name is John Strickland, I am a valuable, rich, talented, vivid, variegated, enterprising, sincere person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.